Schip uit 1500 langs IJssel gevonden

In een oude nevengeul van de IJssel in Deventer, zijn restanten van een middeleeuws schip gevonden. De resten bevinden zich onder water en worden geborgen zodat ze onderzocht kunnen worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ADC Archeoprojecten in opdracht van Combinatie IJsselfront.

Jaarringen Koggeschip

Op basis van jaarringen wordt het schip gedateerd op 1501 na Chr. Het gaat om een Koggeschip en is de eerste in zijn soort die bij Deventer is gevonden. De gemiddelde levensduur van een dergelijk schip was ongeveer 30 jaar. Het schip is het jongste Koggeschip dat tot nu toe in Nederland is aangetroffen.

Havenstad Deventer

Het onderzoek in de uiterwaarden van de IJssel vindt plaats in het kader van het landelijk project “Ruimte voor de Rivier”. Bij opgravingen zijn delen van bruggen uit de 15e eeuw gevonden. Ook vonden archeologen een scheepshelling waar bijvoorbeeld de schepen gebouwd of gerepareerd werden. De IJssel speelt een niet te onderschatten rol bij het ontstaan en de groei van Deventer. In de 15e eeuw was de havenstad Deventer een centrum voor internationaal actieve kooplieden.

deventercentraal.nl/
www.nu.nl/
www.deventer.nl/r
www.facebook.com/
wikipedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen