Muizen als maaltijd?

Bij recente opgravingen op de Orkney-eilanden in Schotland is een groot aantal muizenbotten aangetroffen. In de Royal Society Open Science wordt vermeld dat hoewel muizenbotten geen ongewone vondst zijn rondom nederzettingen, archeologen nu voor het eerst een nieuwe conclusie trekken: de muizenbotten wijzen erop dat mensen muizen als voedsel gebruikten.

Voedselbron

Ondanks dat muizenbotten met regelmaat worden aangetroffen tijdens archeologische opgravingen nabij nederzettingen, is het volgens bioloog Jeremy Herman niet gek dat men nooit eerder dacht dat de muizenbotten indiceerden dat muizen een voedselbron waren. ‘Misschien is het omdat muizen tegenwoordig niet als voedsel worden gezien in Europa. Niemand vroeg zich ooit af of dit in het verleden misschien wel het geval was.’

Een indicatie dat de muizen inderdaad als voedsel dienden, is dat een groot deel van de 60.000 muizenbotten die op Orkney gevonden zijn afkomstig zijn van veldmuizen. Deze muis blijft normaal gesproken uit de buurt van mensen. Vermoed wordt hierom dat deze muizen gevangen werden door mensen, mede gezien het feit dat de botten binnen de 5000 jaaar oude nederzetting gevonden werden.

Krokant laagje

Ook werd op een deel van de botten brandsporen aangetroffen. Het lijkt erop dat de muizen in hun geheel op brandende kolen gegooid werden. Volgens Herman ontstond er een krokant laagje om het vlees. ‘Het kan zijn dat mensen ze als tussendoortje aten, of dat ze erop terugvielen in moeilijke tijden.’

Eerste bewijs

Deze vondst is het eerste bewijs dat mensen knaagdieren aten. Herman vermoedt echter dat dit op veel meer plaatsen in Europa gedaan werd. Tot nog toe wordt er echter weinig onderzoek gedaan bij opgravingen van muizenbotten.

Bronnen

phys.org, Rodents apparently food in Europe

nu.nl, Muizen waren populair gerecht in steentijd

Afbeelding

wikimedia.org, Soebe, veldmuis

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's