Een schedel

Een schedel (niet de gevonden schedel in dit artikel)

Afbeelding: Pexels

Middeleeuwse overkill: moordslachtoffer met 4 zwaardhouwen in hoofd geraakt

Een team Italiaanse onderzoekers heeft moderne forensische onderzoeksmethodes toegepast om meer kennis op te doen over de dood van een 700 jaar oud moordslachtoffer uit Italië. Het gaat om een jonge man, die naar nu blijkt op een wel heel grimmige manier aan zijn einde is gekomen.  Hij is om het leven gebracht met vier zwaardhouwen tegen zijn hoofd. Volgens de onderzoekers zijn de meeste klappen op de achterkant van de schedel terecht gekomen. Daarom denken ze dat het slachtoffer na één klap is gevlucht, maar dat de aanvaller hem vervolgens heeft achtervolgd en van achteren heeft neergehakt.

Onthoofd

In 2006 werd het skelet van een onthoofde jonge man gevonden in wat nu Italië is. Onderzoekers schatten dat hij tussen de 19 en 24 jaar was toen hij stierf. De man was begraven in een graftombe. Toentertijd concludeerden de onderzoekers dat hij wellicht onderdeel uitmaakte van de familie Di Citillio, aangezien zij de opdrachtgevers waren voor de bouw van Chiesa de San Biagio, de kerk waar de tombe zich in bevond, vlak bij het Italiaanse Lago Maggiore.

Vastberaden

De onderzoekers maakten voor deze studie (inmiddels in Journal of Archeological Science: Reports verschenen) gebruik van röntgentechnologie, tomografie en digitale microscopen. Volgens de onderzoekers is het slachtoffer één keer met een zwaard van voren geraakt, maar was die klap niet dodelijk. Vermoedelijk omdat de man zijn aanvaller aan zag komen en zich beschermde door middel van zijn schild. De drie klappen die volgde waren met hetzelfde zwaard, vanaf de achterkant en de bovenkant. De onderzoekers denken dat de man voor zijn aanvaller vluchtte, waarna hij nog tweemaal van achteren werd geraakt en daardoor viel. De laatste houw was in het schedeldak van de man: de genadeklap. Dit laat zien dat het slachtoffer zich wel verdedigde, maar dat de aanvaller vastberaden was om hem te doden.

Ervaring

Een reeds geheelde wond op de voorkant van de schedel suggereert dat de jonge man al ervaring had met gevechten, en hij zijn rechterschouder vertoont kenmerken die overeenkomen met die van boogschutters. Wellicht een teken dat hij bekend was met de jacht, aldus de onderzoekers in Live Science. Over het motief van de dader van deze brute overkill is het helaas slechts speculeren.

Meer lezen