Geen foto

Middeleeuwse markt van Aleppo gaat in vlammen op

De Al-Madina Souq in Aleppo voor de gevechten In de Syrische stad Aleppo is de Al-Madina Souq, de grootste overdekte historische marktplaats ter wereld, grotendeels in vlammen opgegaan. De Souq maakt al eeuwen lang onderdeel uit van de historische binnenstad van Aleppo en staat sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar dit kon niet voorkomen dat de marktplaats afgelopen weekend zwaar beschadigd raakte als gevolg van de burgeroorlog in Syrië.

Het conflict in Syrië begon op 15 maart 2011, toen een deel van de Syrische bevolking in opstand kwam tegen zittend president Bashar al-Assad. De Syrische overheid besloot daarop het leger in te zetten tegen de demonstranten, met als gevolg dat de opstand al snel uitgroeide tot een grootschalige burgeroorlog. Inmiddels zijn er volgens Syrische activisten al minstens 30.000 doden gevallen als gevolg van de strijd, waaronder veel burgerdoden. Maar naast het menselijke drama heeft ook het historische erfgoed van Syrië zwaar te lijden onder het conflict.

Al-Madina Souq

Onder de getroffen historische monumenten zijn onder meer de 12e-eeuwse Citadel van Qal’at al-Mudiq uit de 12e eeuw en het 11e eeuwse oude Krak des Chevaliers, één van de best bewaarde kastelen uit de tijd van de Kruistochten. Na afgelopen weekend kan ook de Al-Madina Souq in Aleppo aan deze lijst toegevoegd worden. Tussen de 700 en 1.000 winkels van de overdekte marktplaats uit de 14e eeuw gingen gisteren in vlammen op tijdens een offensief van het Vrije Syrische Leger om de stad te heroveren op de regeringstroepen.

Schuldvraag

Zoals eerder het geval was bij beschadigingen aan historische monumenten gaven ook dit keer beide strijdende partijen elkaar de schuld. Zo brak de brand in Al-Madina Souq volgens oppositieleden uit als gevolg van artilleriebeschietingen van het Syrische leger. Daarnaast zouden sluipschutters van het regeringsleger het benaderen van de markt voor bluswerkzaamheden onmogelijk hebben gemaakt. De Syrische overheid bestrijdt dit verhaal echter en legt de schuld volledig bij de opstandelingen.

De UNESCO sprak vandaag van een tragedie en een groot verlies.

Bron: Reuters

Meer lezen