De stukken van het harnas werden ontdekt door een Poolse metaaldetectorist

De stukken van het harnas werden ontdekt door een Poolse metaaldetectorist

Marek Florek.

Metaaldetectorist vindt huzarenharnas in Polen

In het Poolse dorp Mikułowice zijn onderdelen van een zeventiende-eeuwse huzarenharnas ontdekt. De stukken werden ontdekt door een Poolse metaaldetectorist. Het harnas verkeert, ondanks de corrosie, in zeer goede staat. De stukken van het harnas lagen meer dan drie eeuwen lang op een diepte van slechts zestig centimeter. 

Tekst: Rens van Maasakker

Metaaldetector

Het huzarenharnas werd gevonden door een Poolse metaaldetectorist en YouTuber bekend als ‘Profesor Detekorysta’ (professor Detectorist). De YouTuber, die eigenlijk Patryk Cmielewski heet, vond het harnas terwijl hij een geploegd veld met zijn metaaldetector aan het afspeuren was. Zestig centimeter onder de grond vond hij verschillende metalen stukken, die hij direct naar het Provinciaal Bureau Monumentenbescherming bracht.

Het harnas lag op een diepte van slechts zestig centimeter

Het harnas lag op een diepte van slechts zestig centimeter

Marek Florek.

Het harnas heeft geen decoratieve elementen, wat doet vermoeden dat het lokaal is gemaakt, hoogstwaarschijnlijk in opdracht van een lokale edelman. "Op basis van de vorm van de helm kunnen we met een grote waarschijnlijkheid schatten dat het harnas uit de eerste helft van de zeventiende eeuw komt," legde een onderzoeker van de Maria Curie-Skłodowska Universiteit (UMCS) uit in het persbericht. "Het is een beetje gecorrodeerd, en we zullen pas zeker zijn van de creatiedatum na conservatiewerkzaamheden." Na conservering gaat het kuras naar het Sandomierz Kasteelmuseum.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De huzaren

Huzaren waren lichte cavalerie-eenheden, bereden op bliksemsnelle paarden. Het was een elite-eenheid die bestond uit vaardige ruiters die werden gekozen uit de rijkste adellijke families van Polen. De huzaren werden vooral bekend vanwege de enorme ‘vleugels’ die ze op hun rug droegen, of aan hun zadels bevestigden. Deze vleugels werden gemaakt door adelaarsveren in de achterranden van houten vleugelvormige frames te steken.

De huzaren werden vooral bekend vanwege de enorme ‘vleugels’ die ze op hun rug droegen

De huzaren werden vooral bekend vanwege de enorme ‘vleugels’ die ze op hun rug droegen

Publiek domein.

Naast uiterlijk vertoon hadden deze vleugels ook een praktisch doel. Wanneer de huzaren een charge uitvoerden, begonnen door de luchtweerstand de vleugels en veren te flapperen. Dit produceerde een bijzonder geluid waardoor de paarden van het vijandelijke leger vaak angstig werden.

Hierdoor stonden de huzaren dus bekend als de ‘gevleugelde ruiters’. Ook droegen de kleurrijk gekostumeerde huzaren bijzondere dierenhuiden als mantels over de schouderstukken van hun harnas. Zo stonden sommige huzaren erom bekend dat ze zelfs exotische mantels van luipaardhuiden droegen.

Meer lezen