Opgravingen Dreumel

Mega-opgraving bij Dreumel van start

Het worden nu al twee dolle dwaze graafweken genoemd. Bij een van de grootste archeologische vindplaatsen ooit in Nederland worden de komende twee weken maar liefst vier schepen opgegraven.

In 2017 werd bekend dat in de uiterwaarden van de Maas, tussen Alphen en Dreumel een ongekend rijke archeologische vindplaats lag. Schepen, voorwerpen, een Romeinse oversteekplaats en nog veel meer. Bij elkaar werden er meer dan 100.000 sporen aangetroffen. Van 18 juni tot 29 juni 2018 gaat de opgraving een nieuwe fase in. In een groot project worden maar liefst vier schepen tegelijk in kaart gebracht, gedocumenteerd en geborgen.

Bijzondere samenwerking

Het project wordt uitgevoerd door studenten en docenten van Universiteit Utrecht, Hogeschool Saxion, Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden in samenwerking met de ontzander die op de plek aan het werk is en andere specialisten uit het vakgebied. Een bijzondere samenwerking, waarbij de studenten veel ervaring op kunnen doen in het bergen en onderzoeken van maritiem archeologisch erfgoed.

Publieksdagen

De meeste graafdagen zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar dat betekent niet dat je niet kunt komen kijken. Er zijn twee kijkdagen georganiseerd op donderdag 21 juni 2018 en woensdag 27 juni 2018. Donderdag 21 juni is een extra speciale dag. Als alles volgens plan verloopt, wordt dan om 14.00 uur een Romeinse boomstamkano gelicht. In de ArcheoHotspot die die dag open is, kun je zelf meehelpen bij het onderzoek naar de kano.

Schepen gelicht

De lichting van de vier schepen is een bijzondere operatie. De boomstamkano die op 21 juni uit de klei naar boven wordt gehaald, wordt samen met het omhulsel van klei gelicht en naar een werkplaats gebracht. Daar wordt de klei dan laagje voor laagje verwijderd. Ook wordt er een middeleeuws schip gelicht. Daarvan hebben archeologen grote verwachtingen. De praam ligt op zijn kop, dus misschien dat er onder het wrak nog lading wordt gevonden.

Programma kijkdagen Dolle Dwaze Graafweken

De twee Dolle Dwaze Graafweken lopen van 18 juni 2018 tot 29 juni 2018. De kijkdagen zijn op donderdag 21 juni, van 12.00u tot 16.00u. Die dag wordt de Romeinse kano om 14.00u gelicht. Op 27 juni is de kijkdag van 12.00u tot 16.00u.

Meer weten? Bij ArcheoHotspots  en Expeditie over de Maas vind je meer informatie.

Meer lezen