Geen foto

Meer vondsten op Angelsaksische site Groot-Brittannië

Angelsaksische broches. Foto – micronova Eerder deze week werd al bekend dat er tijdens archeologische werkzaamheden op een Angelsaksische site in Cambridgeshire in Groot-Brittannië een graf van een vrouw met een koe is aangetroffen. Sindsdien zijn er op de opgraving nog vele vondsten gedaan, waaronder een aantal andere bijzondere graven.

Afgelopen week werden op de site in Oakington de resten van een kind en drie vrouwen aangetroffen. De lichamen waren versierd met broches  en kralen. “Het was een opwindende vondst, met name omdat de vrouwen allen zijn begraven met een benen kam die wijzen op verbintenis en gemeenschap,” aldus opgravingsleider Dr. Duncan Sayer van de Universiteit van Centraal Lancaster.  

“De resten werden aangetroffen rond 8.00 uur ’s ochtends. Een team van veertig archeologen en studenten werkte vervolgens tot 20.00 uur door om er zeker van te zijn dat de lichamen werden geconserveerd in een laboratorium. Dit om verval door blootstelling aan de buitenlucht tegen te gaan,” aldus Sayer. “We hebben inmiddels kunnen afleiden dat de lichamen behoorden tot heidense Angelsaksische vrouwen uit de 6e eeuw na Christus.”

In Oakington zijn de afgelopen eeuw al veel menselijke resten opgegraven. In 1926 werden er vier Angelsaksische graven aangetroffen, waarvan er één overledene met een speer, mes en een schild was begraven. Tijdens de bouw van een kinderspeeltuin in 1993-1994 werden er nog zesentwintig  grafkuilen uit dezelfde periode opgegraven door de Archeologische Dienst van Cambridgeshire. “Tot nu toe zijn er in het gebied drieëntachtig graven gevonden. We hopen dit aantal tot honderd menselijke skeletten te verhogen tijdens de huidige opgraving, die duurt tot 15 juli aanstaande,” aldus Sayer.  

Bron: Archaeology Newsnetwork

Meer lezen