Geen foto

Malden al zeker 3.000 jaar geleden bewoond

De grafheuvel stamt uit de bronstijd en ligt bij de nieuwe brede school.Na een vondst op de Broeksingel in het Gelderse plaatsje Malden wordt geconstateerd dat het gebied ruim drieduizend jaar geleden ook bewoond werd. Onderzoekers vonden vuurstenen werktuigen en een grafheuvel uit de bronstijd op de plek waar nu de nieuwe brede school staat.

De grafheuvel dateert terug tot ca. duizend voor Christus. De stenen werktuigen zijn echter ruim zevenduizend jaar oud, maar de onderzoekers vermoeden dat die van een andere nederzetting afkomstig zijn. De grafheuvel stond op de plek van de nieuwe brede school aan de Broeksingel, waarin onder meer twee scholen, een kinderopvang en een grote sportzaal zijn gevestigd.

Het gebied werd in 2008 en 2009 onderzocht door Amsterdamse archeologen. Zij zochten in de bodem waar het schoolcomplex gebouwd zou worden en kwamen er al snel achter dat het gebied een rijke historie kent. Er werden toen sporen gevonden van een woongebouw van 6,5 bij 13 meter uit de late ijzertijd (ca. 250 voor Christus).

Onderzoeksleider Miel Schurmans van de Vrije Universiteit noemt de vondsten bijzonder. “Je ziet niet vaak dat op zo’n klein terrein sporen zijn te vinden van zo veel verschillende archeologische periodes. Geografisch gezien was het ook een ideale plaats. Het ligt hoog, en vormde een ideale oversteekplaats over het MaldensBroek.”

Bron: De Gelderlander

Meer lezen