Gevonden schaar

Gevonden schaar

BLfD

Keltische vondst in Duitsland: 2.300 jaar oude schaar lijkt zo goed als nieuw

In Sendling, in Duitsland hebben archeologen een ontdekking gedaan, waarvan ze zelf ook verrast zijn. Het opgravingsteam van het Beierse Staatsbureau voor Monumentenzorg (BLfD) heeft daar een Keltisch graf ontdekt met bijzondere giften erin. Ze vonden er onder andere een schaar van maar liefst 2.300 jaar oud, en wat denk je? Hij is nog steeds gebruiksklaar!

Het opgravingsteam deed de ontdekking in de wijk Sendling in München, tijdens opgravingen ter voorbereiding van een bouwproject. In eerste instantie waren ze hierbij alleen op zoek naar mogelijke onontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Bij toeval stuitten ze hierbij echter op een Keltische crematiebegraafplaats, waarop ze het Beierse staatsbureau informeerden. De specialisten van het BLfD vonden er onder andere een bijna nieuwe schaar een verbogen zwaard, de overblijfselen van een schild en een lanspunt, en een scheermes. Deze grafgiften wijzen erop dat de overleden persoon een hoge positie in de maatschappij bezat.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Volgens de onderzoekers zijn de grafgiften uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het graf werd overigens niet beschadigd en zo konden ook de bouwwerkzaamheden zonder grote vertragingen worden voortgezet. Het opgravinsteam kon vervolgens een belangrijke, voorheen geheel onbekende bron over het Keltische verleden verder ontdekken en veiligstellen.

Keltische beschaving en begrafenisrituelen

De Keltische beschaving leefde gedurende de ijzertijd en is een verzamelnaam voor verschillende stammen in Europa.  De beschaving kwam in de 5e eeuw voor Christus naar Duitsland en vestigden zich in het zuiden van Duitsland, in de regio Beieren. De Kelten geloofden sterk in het leven na de dood. De doden werden daarom ook met respect behandeld en er werden vaak uitgebreide begrafenissen georganiseerd. De overleden personen werden voornamelijk gecremeerd, waarbij de as van de overleden persoon werd bewaard in een urn. Die urn werd vervolgens begraven of geplaats in een mausoleum. Een mausoleum is een gebouw dat speciaal is ontworpen om de overblijfselen van een of meerdere personen te bewaren.

gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen

BLfD

De kelten begroeven het as van de overledenen met grafgiften, omdat ze geloofden dat deze voorwerpen de overledenen in het hiernamaals konden gebruiken. Het diende als een gebaar van respect. 

Vondsten in perfecte staat

Prof. Mathias Pfeil, hoofd van het BLfD is zeer onder de indruk van de vondst, mede omdat sommige van de gevonden voorwerpen, zoals de schaar bijvoorbeeld nog in bijna perfecte staat verkeren. “Een schaar van meer dan 2300 jaar oud in een staat alsof deze nog steeds bruikbaar is: dit is een bijzondere vondst! De kwaliteit van het vakmanschap is net zo indrukwekkend als het gelukkige feit dat dit gereedschap uitstekend bewaard is gebleven. Ook de rest van het grafmeubilair geeft een fascinerend inzicht in ons verleden.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen
Landen
Thema's