IJsland bouwt Vikingtempel

De Noordse goden zijn bezig met een opmars. Op het lutheraanse IJsland wordt er een kerk gebouwd, geen christelijke kerk, maar een ‘heidense’. Voor het eerst sinds de Vikingtijd wordt daar weer een tempel voor de Oud –Noordse goden gebouwd. Zo kunnen hedendaagse IJslanders de Vikinggoden Freya, Odin of Thor vereren.

Gemengde Tradities

Oude tradities hebben zich lang kunnen handhaven naast de christelijke religie die in het jaar 1000 de officiële godsdienst van IJsland werd. Zo worden runentekens en christelijke kruisen samen afgebeeld op verschillende tekeningen en schilderijen. Op dit moment telt de IJslandse bevolking meer dan tweeduizend aanhangers van de oude Noordse goden. Zij geloven dat de verhalen van de oude Vikingen metaforische verklaringen geven van natuurkrachten en de menselijke psychologie. Deze moderne opvolger van het traditionele geloof heet ‘Asaturú. Met de tempel geven deze ‘moderne’gelovigen de goden uit lang vervlogen tijden een plaats. Het gebouw zal ook gebruikt worden voor rituelen.

Religie

Het geloof in de oude goden kent een groeiend aantal aanhangers in de Scandinavische landen. In 1972 werd Ásaturú een officieel geloof in IJsland. Inmiddels wordt deze religie ook in andere Scandinavische landen erkend. Ásatrú betekent letterlijk 'Asen-trouw', trouw aan de Asen. De Asen behoren tot een godenfamilie die in drie rassen verdeeld wordt. De overige rassen zijn de Wanen en de Jötun.  De inwoners herdenken de geschiedenis, tradities en overgeleverde verhalen. Net als hun vroegere voorouders geloven de aanhangers in de kracht van de natuur. Sommigen proberen de godsdienst te reconstrueren en beperken zich tot wat het vóór de inmenging van het christendom is geweest. Anderen zetten zich bijvoorbeeld in voor verschillende natuurorganisaties. Er blijkt ruimte voor een heropleving van het oude geloof van de Vikingen, na ruim 1000 jaar te zijn vergeten. 

http://nl.wikipedia.org
http://www.radio1.be
http://www.ad.nl
http://www.nujij.nl

Meer lezen
Landen
Thema's