Geen foto

Hummelo blijkt ouder dan gedacht na archeologische vondst

Archeologisch onderzoek wijst uit dat Hummelo ouder is dan werd gedacht.Na archeologisch onderzoek van onder meer bodemsporen en scherven van aardewerken potten blijkt dat het Gelderse plaatsje Hummelo veel ouder is dan aanvankelijk werd gedacht. Dat maakt het Archeologisch Dienstencentrum (ADC) bekend.

Volgens de historische bronnen ontstond de nederzetting Hummelo rond 800 na Christus. Tom Hos van het archeologisch adviesbureau ADC bevestigt nu na vervolgonderzoek naar archeologische vondsten in Hummelo dat de plaats al vanaf 600 na Christus wordt bewoond. Een klein deel van de sporen verwijst zelfs naar de ijzertijd, ca. 300 voor Christus.

De sporen werden gevonden door het bureau Synthegra na een sleuvenonderzoek op de plek aan de Keppelseweg in Hummelo waar eerder basisschool De Woordhof stond. Ook werden er in de bodem scherven van aardewerken potten, waterputten, huispalen en menselijke resten gevonden. Veel daarvan is afkomstig uit de vroege Middeleeuwen (600 - 1300 na Christus), zo blijkt uit het vervolgonderzoek van ADC.

Begin volgend jaar wordt het volledige resultaat van het vervolgonderzoek in een rapport aan de gemeente Bronckhorst overhandigd.

Bron: de Gelderlander

Meer lezen