Geen foto

Historische moskee vernield door conflict Syrië

De Grote moskee van Aleppo is vernield door het conflict in Syrië. Een moskee in de eeuwenoude Syrische stad Aleppo is beschoten, vernield en verbrand. President Bashar Assad beval afgelopen maandag dat het 12e-eeuwse monument per direct gerepareerd moet worden. Een groot aantal Moslims heeft namelijk hun woede geuit over schending van het heiligdom.

Het betreft de Grote moskee van Aleppo, ook wel de Omajjadenmoskee van Aleppo genoemd. De moskee, tezamen met de eveneens beschadigde markt naast het monument, is een centraal punt van Aleppo dat sinds 1986 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Door het vuur zijn ruim vijfhonderd winkels op de marktplaats, de Al-Madina Souq, vernield.

De regeringstroepen van Syrië waren al maandenlang opgesteld in de moskee. Afgelopen week lanceerden de rebellen een aanval waardoor de moskee ernstig is beschadigd. Beide kanten geven elkaar de schuld voor de brand die afgelopen weekend in de moskee uitbrak. “Alles is zwartgeblakerd,” aldus activist Mohammed al-Hassan.

Het conflict heeft grote delen van de historische stad, en tevens de grootste stad van Syrië, vernield. Volgens activisten zijn er inmiddels 33.000 mensen om het leven gekomen in de strijd, die in maart 2011 begon en overgegaan is in een burgeroorlog. Vijf van de zes werelderfgoedsites in Syrië zijn beschadigd geraakt volgens UNESCO, voornamelijk omdat de gebouwen in gebruik zijn genomen door regeringstroepen als uitvalsbases.

Lees hier een uitgebreid verslag van oudheidkundige Lizzy Polman over de bedreiging voor het cultureel erfgoed in Syrië.

Bron: Westfield Republican
Beeld: yeowatzup via Flickr.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's