Het ‘Duitse’ Stonehenge was bewoond

Reconstructie van het Ringheiligtum.

Pixabay

Het ‘Duitse’ Stonehenge was bewoond

Het Ringheiligtum, beter bekend als het Duitse Stonehenge, bij Pömmelte in de regio Salzlandkreiz is een monument uit de prehistorie, waar vierduizend jaar geleden mensenoffers en andere macabere rituelen werden uitgevoerd. Maar uit nieuwe opgravingen blijkt dat de locatie ook bewoond werd. Er zijn meer dan honderd huizen gevonden.

Duitse Stonehenge

In 1991 werd het monument het Ringheiligtum bij Pömmelte per toeval ontdekt door iemand die vanuit een vliegtuig luchtfoto’s maakte. Het Ringheiligtum heeft zeven cirkels van greppels, bermen en palissades. De grootste cirkel is zo’n 115 meter breed. Het Ringheiligtum wordt zodoende ook wel het Duitse Stonehenge genoemd, maar het is iets groter dan de bekende Stonehenge bij Wiltshire in Engeland. Zowel bij Stonehenge in Wilthire als bij het Ringheiligtum in Pömmelte zijn resten van mensenoffers gevonden, maar waar in Wiltshire alleen asresten van rituele mensenoffers werden gevonden, getuigen de vondsten in Pömmelte van macabere rituelen en wreedheid.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Uit onderzoek blijkt dat het Ringheiligtum waarschijnlijk een astronomisch observatorium was, maar het heiligdom had ook een rituele functie. Die rituelen gingen er wreed aan toe. Er zijn veel uiteengereten lichaamsdelen van kinderen en vrouwen gevonden. Sommigen van hen hadden ernstige schedelwonden en gebroken ribben, verwondingen die vlak voor hun sterven werden toegebracht.

Nieuwe opgravingen

Na de ontdekking van het Ringheiligtum dacht men dat er op deze plek seizoensgebonden rituelen werden uitgevoerd, bijvoorbeeld rondom zonnewendes. Maar nu zijn er aanwijzingen gevonden dat de locatie ook bewoond werd. Bij nieuwe opgravingen, die in mei 2021 begonnen, werden er in eerste instantie twee huizen, twintig greppels en de overblijfselen van twee mensen gevonden. Bij nader onderzoek zijn er in totaal 130 huizen gevonden en meerdere begraven personen. De huizen dateren uit verschillende perioden in de Late Steentijd (11.000-2000 v.Chr.) en Vroege Bronstijd (2000-1800 v.Chr.). De meeste huizen komen overeen met die van de Únêtice-cultuur (2300-1600 v.Chr.), maar sommige hebben dezelfde kenmerken als die van de Klokbekercultuur (2600-2200 v.Chr.).

De opgravingen zijn nog gaande en duren tot oktober 2021. De onderzoekers hopen de komende tijd meer vondsten te doen waarmee meer duidelijk wordt over het verband tussen de bewoning en het monument.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen