Hebben archeologen de Bijbelse stad Sodom ontdekt?

Op het opgravingsterrein Tall el-Hammam, Jordanië, zijn door archeologen resten van paleizen, torens en verdedigingswerken gevonden. Zouden deze resten tot de oude Bijbelse stad Sodom behoren?

Dikke muren en hoge hekken

Sinds 2005 worden er in het gebied opgravingen en onderzoeken gedaan. Er zijn in het gebied onder andere muren van 10 meter hoog en 5 meter dik, hekken en paleizen gevonden. Steve Collins, archeoloog en bijbelwetenschapper, denkt dat de structuren toebehoren aan de Bijbelse stad Sodom.

Regen van vuur en zwavel

Eén van de bewijzen die Collins aanhaalt is het feit dat uit onderzoek gebleken is dat bepaalde gevonden stenen bloot hebben gestaan aan extreme temperaturen. In het Bijbelverhaal wordt de stad Sodom vernietigd door regen van vuur en zwavel vanwege het immorele gedrag van de bewoners van de stad. Ook de ligging van de gevonden ruïnes –het zuiden van Jordanië - is volgens Collins een belangrijke aanwijzing.

Overtuigen

Of Collins bijbelwetenschappers én archeologen van zijn beweringen kan overtuigen is nog maar de vraag. Veel archeologen zijn van mening dat archeologisch onderzoek niet gebruikt zou moeten worden voor het bewijzen van Bijbelse gebeurtenissen.

Bronnen

www.ibtimes.com.au

www.trouw.nl

www.ad.nl

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Lot flieht aus Sodom',Michel Wolgemut, Wilhelm Pleydenwurff

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's