Sam Bellamy

Samuel Bellamy

User:Rambo101 [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Grootste piratenmassagraf in de VS ontdekt

In de Verenigde Staten is misschien wel het grootste massagraf voor piraten ontdekt in Massachusetts. In het driehonderd jaar oude massagraf liggen de resten van naar schatting meer dan 100 piraten, die aanspoelden nadat hun schip verging. Het gaat om bemanningsleden afkomstig van een schip van de beroemde piratenkapitein Sam Bellamy.

In 1717 verging het schip Whydah van Sam Bellamy voor de kust van Cape Cod in de Amerikaanse staat Massachusetts. De lichamen van zo’n honderd opvarenden spoelden aan en kregen niet het zeemansgraf van hun collega’s, maar werden aan land begraven. Vlakbij het massagraf werden ook andere resten gevonden, waaronder, bestek, aardewerk en de resten van funderingen. Waarschijnlijk zijn het de resten huizen de mensen die als eerste bij de rampplek waren, en de massagraven hebben aangelegd. De precieze vindplek wordt nu nog geheim gehouden, maar de archeologen hopen dat de begraafplaats op een dag een herdenkingsplek kan worden.

Sam Bellamy zelf ook gevonden?

Voor de kust werd in 1984 al het wrak van de Wydah gevonden. In februari 2018 werden tijdens een nieuw onderzoek naar het wrak gevonden die van Sam Bellamy geweest zouden kunnen zijn. Bij de resten in wrak lag een pistool dat sterke gelijkenissen vertoont met de omschrijvingen van het wapen dat Sam Bellamy gebruikt zou hebben. Archeologen proberen nu uit te zoeken of de menselijke resten inderdaad van Sam Bellamy zijn. DNA verwantschapsonderzoek moet uitsluitsel bieden.

Rijkste piraat

Sam Bellamy was een van de beroemdste piratenkapiteins uit de 'gouden eeuw van de piraterij'. In een jaar tijd wist hij 54 schepen te veroveren, waaronder het goudschip Whydah. Met dat schip ging (Black) Sam Bellamy ten onder voor de kust van Cape Cod. Omgerekend naar valuta van vandaag de dag, zou Bellamy op het moment dat hij omkwam, een fortuin van zo’n 120 miljoen dollar hebben gehad.

Bron:

The Telegraph 

Afbeelding:

Portret van Sam Bellamy. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Meer lezen