Mogelijk legendarische schat piraat Captain William Kidd opgedoken

Archeoloog Barry Clifford heeft naar eigen zeggen een deel van de schat van de legendarische piraat Captain William Kidd opgedoken. Het vijftig kilogram zware zilveren tablet zou onderdeel zijn van een grote schat, die de zeventiende-eeuwse Schotse piraat buit maakte tijdens zijn reizen.

Barry Clifford

Clifford deed de vondst aan de kust van het Afrikaanse eiland Madagaskar. De schat is gevonden nabij het wrak van Kidds schip ‘The Adventure Galley’, waarvan de ligging al enkele jaren bekend is. Clifford vond reeds in 1984 tevens het wrak van het schip ‘Whydah’, wat het eerste wrak van een piratenschip ooit gevonden was.

Een grote piratenschat

De vondst betreft een zilveren tablet van zeker vijftig kilogram. In de plaat zijn de letters T en S gegraveerd. Het is (nog) niet bekend waar deze letters naar verwijzen. Clifford is ervan overtuigd dat op de vindplaats een grote schat moet liggen. De materialen van de schat zijn nog niet bekend, maar de archeoloog heeft vertrouwen in een grote, bijzondere vondst. Zelf spreekt Clifford van een vondst van groot belang voor de wereldgeschiedenis; daarbij zou de vondst het toerisme op Madagaskar kunnen stimuleren.

Captain William Kidd

De beruchte piraat William Kidd werd geboren in Schotland (1645). Vanuit zijn geboorteland begon hij zijn piratenreizen, die hem voornamelijk naar de kusten van de Amerikaanse koloniën brachten. In 1701 werd Kidd beschuldigd van moord en piraterij en kreeg hij de doodstraf middels ophanging.

Mythe en inspiratie

De legendarische piraat werd de inspiratiebron voor vele piratenverhalen, zoals Treasure Island (1883) van de Schotse auteur Robert Louis Stevenson. Overal waar Kidd gevaren zou hebben, wordt al eeuwen gezocht naar de verborgen schatten die hij bemachtigd zou hebben. Mogelijk is een dergelijke schat dan nu eindelijk gevonden.

Bronnen:

- www.huffingtonpost.com

- www.ibtimes.co.uk

- www.hbvl.be

Afbeelding:

Howard Pyle [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen