Religieuze offerfeesten

Een plek waar religieuze offerfeesten werden gehouden, uitgehouwen in de rotsen.

Anna Kubicka

Griekse offerplek uit tweede eeuw v.Chr. gevonden op Cyprus

Een team van Poolse archeologen heeft op het eiland Cyprus een bijzondere ontdekking gedaan; een plek waar ongeveer 2.000 jaar geleden religieuze offerfeesten werden gehouden, uitgehouwen in de rotsen. De vondst werd gedaan in het Cypriotische stadje Nea Paphos, dat bekend staat om zijn vele Griekse en Romeinse ruïnes.

Nea Paphos is waarschijnlijk gesticht rond het jaar 300 v.Chr. als Griekse kolonie. Sindsdien is de stad voortdurend bewoond geweest. Onder de Ptolemaeën (de uit Macedonië stammende koninklijke dynastie die van 305 v.Chr. tot 30 v.Chr. over Egypte heerste. Van 294 tot 58 v.Chr. was Cyprus namelijk een vazalstaat van Egypte) diende Nea Paphos als hoofdstad van Cyprus, evenals onder de Romeinen.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Stenen bankettafel

De archeologen hebben een bankettafel gevonden die is uitgehouwen in de rotsen. Deze tafel is gevonden naast het hoogste punt van de Fabrica-heuvel, waar zich een tempel bevond. Naast de bankettafel zijn ook resten van een altaar gevonden, eveneens uitgehouwen in de rotsen. Hier werden waarschijnlijk dieren geofferd aan de goden.

“Het was een plek waar religieuze openluchtfeesten werden gehouden. Dergelijke locaties, met hun karakteristieke semi-circulaire vorm, worden binnen de archeologie een stibadium genoemd,” vertelt archeoloog Jolanta Młynarczyk in een persbericht. Het stibadium werd gebruikt tijdens drankoffers, ook wel libaties genoemd. Dit is een ritueel waarbij als offer een vloeistof uitgegoten werd voor een god, geest of ter herinnering van een overledene. Hiervoor werden voornamelijk wijn, mede, honing of olijfolie gebruikt. “Het midden [van het stibadium] heeft een verlaging die afloopt in een afvoergoot, die gebruikt werd tijdens de libaties,” aldus Młynarczyk.

Vergelijkbare constructies in Jordanië

Vergelijkbare constructies zijn nog niet eerder op Cyprus gevonden, maar wel in Jordanië. Deze stammen uit het Arabische koninkrijk Nabatea (168 v.Chr. – 106 n.Chr.) bekend van het wereldberoemde Al Khazneh-monument. Volgens de archeologen waren de religieuze openluchtfeesten, zoals die waarschijnlijk bij Nea Paphos werden gehouden, gebruikelijk in het Nabije Oosten van de antieke wereld. Dit ging veelal gepaard met het eten van offerdieren en het drinken van alcoholische dranken.

Wie werd hier aanbeden?

De tempel en offerplek waren naar schatting zo’n 350 jaar in gebruik, van ongeveer de tweede eeuw voor Christus tot het midden van de tweede eeuw na Christus. Waarschijnlijk raakten beide locaties in onbruik na een verwoestende aardbeving rond 150 n.Chr. Welke god hier precies aanbeden werd is nog niet duidelijk, maar de archeologen vermoeden dat het Aphrodite, godin van de schoonheid, geweest moet zijn. Volgens de Griekse mythologie zou Aphrodite namelijk bij een rots in de buurt van Paphos uit de golven van de zee geboren zijn. Młynarczyk: “Het is nu aan ons team de taak om deze heilige plek verder te bestuderen. Zo kunnen we er hopelijk achter komen welke goden hier precies aanbeden werden tijdens de Griekse en vroeg-Romeinse periode.”

Bronnen: Heritage Daily, het Poolse Ministerie van Educatie en Wetenschap.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen