Manuscript getekend door de Mixteken. Beeld via Wikimedia van British Museum

Granieten beeld opgegraven bij Piedra Labrada

Manuscript getekend door de Mixteken. Beeld via Wikimedia van British MuseumEen eeuwenoud granieten beeld is gevonden door bewoners in Piedra Labrada bij het installeren van een waterleiding. Piedra Labrada is een plaats gelegen in het zuidwesten van Mexico en is al meer dan een jaar een interessante archeologische vindplaats.

Er werden eerder al vijf speelvelden opgegraven in Piedra Labrada. Hierdoor hadden de archeologen de link naar het beeld al snel gelegd. Het beeld is 1.65 meter hoog en beeldt een speler uit van een eeuwenoud balspel met gekruiste armen.

Bij het beeld staat zijn hoofd los van de rest van het lichaam. Dit wijst erop dat het beeld bij een offer is gebruikt waarbij ze het beeld ook rood schilderde. Deze offers werden gehouden aan het eind van de kalender cyclus.

Mixteken

Volgens de archeologen is de kans groot dat het beeld is gemaakt door de Mixteken rond het jaar 600. De Mixteken zijn een Indiaans volk in Meso-Amerika die zich in de vijftiende eeuw moest onderwerpen aan de Azteken. De oudste vondsten van de Mixteken dateren uit de zevende eeuw, waaronder ook dit granieten beeld.

Andere vondsten

Op de archeologische vindplaats zijn het afgelopen jaar nog meer vondsten gedaan. Naast het vinden van de speelvelden, zijn er ook vijftig gebouwen van ongeveer vijf meter hoog en twintig sculpturen opgegraven.

Bron: Phys

Meer lezen

Landen

Thema's