Amazonegraf opgegraven

Het opgegraven skelet van de oudste vrouw. Op het hoofd (links) is de calathos nog herkenbaar. 

www.archaeolog.ru

Graf van Scythische amazones opgegraven

Een team Russische archeologen heeft het 2500 jaar oude graf van vier amazones opgegraven. Een van de vier had nog een grote hoofdtooi op.

Het team archeologen onder leiding van van Valerii Guliaev deed de ontdekking in een grafveld bij het plaatsje Devitsa aan de rivier de Don. Daar bestuderen archeologen al sinds 2010 een grafveld met negentien grafheuvels. Van alle onderzochte graven in het grafveld, was dit het enige graf waarin vier generaties vrouwen samen begraven zijn.

Vier amazones in één grafheuvel

De grafheuvel die nu werd open gegraven was goed verborgen. De heuvel had een diameter van veertig meter, maar was slechts één meter hoog. Het graf bood plaats aan vier overledenen. Bij bestudering bleek het iom vier vrouwen te gaan: een vrouw die overleed op een leeftijd tussen de 20 en 29 jaar, een vrouw die overleed op een leeftijd tussen de 25 en 35 jaar, een jong meisje van rond de twaalf jaar oud en een oudere vrouw die tussen de 45 en 50 jaar oud was toen ze overleed. De vier vrouwen zijn tegelijk begraven. Het dak van de graftombe werd gedragen door pilaren van grote grote eikenhouten blokken. Een van die pilaren stond pal voor de ingang van de tombe, waardoor het niet mogelijk was om het graf later te betreden, zonder schade of andere sporen te veroorzaken. Van alle onderzochte graven in het grafveld, was dit het enige graf waarin vier generaties vrouwen samen begraven zijn.

Zeldzame opgraving in situ

Hoewel het graf bleek aangetast door grafrovers, deden de archeologen alsnog een bijzondere ontdekking. De oudste van de vier vrouwen was begraven met een ceremoniele hoofdtooi, een calathos, op en had die nog altijd op haar hoofd toen de archeologen haar laatste rustplaats ontdekten. Het is voor het eerst dat zo’n calathos werd gevonden in de regio van de Don, en daarnaast is het zeer zeldzaam dat zo’n calathos met drager of draagster en al in situ gevonden wordt.

Begraven in ruiterpositie

Naast de calathos werden meer vondsten gedaan. Een van de twee twintigers bleek begraven in een ruiterpositie, iets waarvoor de mensen die haar begraven hebben veel moeite voor moesten doen. Om het verstijvende lichaam in die positie te krijgen en te houden, werden op meerdere plekken pezen doorgesneden. Als grafgiften had zij een bronzen spiegel en een armband met glazen kralen, maar ook twee speren. De ruiterhouding en de speren geven de suggestie dat het hier daadwerkelijk gaat om amazones, de roemruchte vrouwelijke krijgers waar oud-Griekse historici al over schreven. Toch gaat het volgens de archeologen niet om roemruchte vrouwelijke krijgers. Zij achten het waarschijnlijker dat de vrouwen zich uitrustten met wapens om hun kuddes en andere stamleden te beschermen, terwijl de mannelijke leden van de stam op verder van huis op oorlogspad waren.

Het onderzoek is gepubliceerd door Akson Russian Science Communication Association.

Meer lezen