Universiteit Missisipi

Unieke 2.500 jaar oude afbeelding Amazone gevonden

Universiteit MissisipiOp een vaas uit de collectie van de universiteit van Mississippi is een schitterende afbeelding gevonden van een Amazone krijgsvrouw met een lasso te paard. De krijgsvrouw is in gevecht met een Griekse soldaat die zich verschuilt achter zijn schild. De vaas, waar tevens een deksel bij zat om de inhoud af te sluiten, werd gebruikt door een vrouw om haar cosmetica en juwelen in te bewaren.

Bij toeval ontdekt

De vaas is bij toeval ontdekt door Adrienne Mayor, een professor klassieke geschiedenis van de universiteit van Stanford. Ze ontdekte de vaas toen ze onderzoek deed voor haar boek genaamd The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women across the Ancient World. Volgens Mayor is de vaas tussen 480 en 450 voor Christus vervaardigd.

Enige afbeelding van Amazone met lasso

Mayor weet het belang van de vaas uit te drukken. ‘Het is de enige oude artistieke afbeelding de (mythische) Amazone die een lasso in gevecht gebruikt’, zei ze in een interview met Discovery News. De afbeelding op de vaas suggereert dat Griekse vrouwen hielden van afbeeldingen waarin de vrouw de man de baas was op het slagveld.  

Geen onbekend verschijnsel

De Amazonen zijn een bekende vrouwvolk in de klassieke mythologie. Veel historici hebben beschrijvingen gegeven van Amazone vrouwen met een lasso. In sommige mythes werd beweerd dat de Amazone vrouwen hun linkerborst lieten verwijderen om beter met hun boog te kunnen schieten. Veel van deze mythes worden echter door archeologen en historici ontkracht.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen

Tijdvakken