In Maastricht is het fossiel van een mosasaurus gevonden.

Fossiel mosasaurus ontdekt in Maastricht

In Maastricht is het fossiel van een mosasaurus gevonden. Vorige week maandag werd een fossiel van dertien meter lang ontdekt in de ENCI-groeve. De resten blijken die van een mosasaurus te zijn, een reusachtige sauriër die zo’n 70 miljoen jaar geleden in de omgeving van het huidige Maastricht zwom. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is inmiddels druk bezig met het opgraven van het fossiel.

Na de vondst legde ENCI, de uitbater van de groeve, direct contact met het Natuurhistorisch Museum. De afgelopen dagen hebben medewerkers van het museum grote delen van de schedel en een deel van de buik en de staart van de mosasaurus blootgelegd. Volgens de medewerkers gaat het om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort Mosasaurus hoffmanni. De hiervoor oudst bekende was de mosasaurus die in hetzelfde gebied gevonden werd in 1998.

In Maastricht is het fossiel van een mosasaurus gevonden. De vondst is zeer zeldzaam, omdat een vrijwel intact skelet van een  mosasaurus bijna nooit gevonden wordt. Het skelet van de sauriër in 1998 is namelijk maar voor veertig procent compleet. De mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas (Latijn: Mosa), omdat de eerste fossiele resten van het dier aan de oever van die rivier werden gevonden.

In Maastricht is het fossiel van een mosasaurus gevonden. De schedel van de sauriër is ongeveer 137 centimeter groot. Volgens het museum geldt er een vuistregel bij dergelijke diersoorten, namelijk dat de totale lengte van het dier bijna tien keer de lengte van de kop bedraagt. De mosasaurus zou derhalve dertien meter lang zijn geweest.

 Het fossiel zal de komende maanden geconserveerd, geprepareerd en onderzocht worden in het museum. Medewerkers van het museum verwachten dat het fossiel vanaf de kersvakantie voor het publiek te zien is.

Bron: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Beeldmateriaal fossiel: Jack Tummers - fotografie, websites, ontwerp en idee (zie website)

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's