Mosasaurus hoffmannii

Reconstructie van het skelet van een Mosasaurus hoffmannii

Ghedoghedo via Wikimedia Commons.

Fossiel mosasaurus ontdekt in Maastricht

In 2012 werd een fossiel van dertien meter lang ontdekt in de ENCI-kalsteengroeve in Maastricht. De resten blijken die van een mosasaurus te zijn, een reusachtige sauriër die zo’n 70 miljoen jaar geleden in de omgeving van het huidige Maastricht zwom. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is inmiddels druk bezig met het opgraven van het fossiel.

Na de vondst legde ENCI, de uitbater van de groeve, direct contact met het Natuurhistorisch Museum. De afgelopen dagen hebben medewerkers van het museum grote delen van de schedel en een deel van de buik en de staart van de mosasaurus blootgelegd. Volgens de medewerkers gaat het om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort Mosasaurus hoffmanni. De hiervoor oudst bekende was de mosasaurus die in hetzelfde gebied gevonden werd in 1998.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


De vondst is zeer zeldzaam, omdat een vrijwel intact skelet van een mosasaurus bijna nooit gevonden wordt. Het skelet van de sauriër in 1998 is namelijk maar voor veertig procent compleet. De mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas (Latijn: Mosa), omdat de eerste fossiele resten van het dier aan de oever van de rivier werden gevonden. De schedel van de sauriër is ongeveer 137 centimeter groot. Volgens het museum geldt er een vuistregel bij dergelijke diersoorten, namelijk dat de totale lengte van het dier bijna tien keer de lengte van de kop bedraagt. De mosasaurus zou derhalve dertien meter lang zijn geweest.

Bron: Natuurhistorisch Museum Maastricht


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen