Draakachtig dinosaurusskelet ontdekt in Canada

In Canada is een groot dinosaurus fossiel gevonden van een 110 miljoen jaar oude dinosaurus. Deze dinosaurus behoort tot de Nodosauridae, een plantenetende dinosaurussoort. Het fossiel is waarschijnlijk een van de beste bewaarde dinosaurusfossielen dat ooit gevonden is, omdat het pantser nog in goede staat is. Door de ligging van het fossiel lijkt de dinosaurus op een draak, met uitstekende punten en een grote kop.

Nodosaurus

Al in 2011werd het fossiel gevonden in een mijn in de Canadese provincie Alberta. De dinosaurus behoort tot de Nodosauridae, een groep plantenetende gepantserde dinosaurussen. Deze nodosaurus was 5,5 meter lang en woog ooit 1300 kilo. Het dier is waarschijnlijk door een rivier meegevoerd en onder het slib beland. Uiteindelijk is er gesteente over het slib gekomen, waardoor het fossiel nu in een mijn ligt. Het slib heeft ervoor gezorgd dat de structuur van de dinosaurus uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Paleontologen vonden de helft, het deel van kop tot heupen, van de dinosaurus terug. Dit is op zich al bijzonder omdat niet vaak zulke grote stukken van een dinosaurus worden gevonden.

Royal Tyrrell Museum

In totaal is 7000 uur besteed aan het prepareren van het fossiel. Ook is er onderzoek gedaan op de dinosaurus omdat hij zo goed bewaard is gebleven. Zo zijn de schildplaten van de nodosaurus onderzocht door onderzoekers omdat die bij veel dinosaurusskeletten niet bewaard zijn. Het fossiel is momenteel te zien in het Royal Tyrrell Museum in Drumheller. Het museum bewaart alle fossielen die in Alberta worden gevonden. Dit zijn er best veel omdat het gebied al miljoenen jaren bewoond is geweest door dieren en planten. Hierdoor zijn veel dieren en planten bewaard gebleven in het slib van de rivieren.  


Bronnen:

Royaltyrrellmuseum.com: Royal Tyrrell Museum
Nationalgeographic.com: Dinosaurus ontdekking
Nos.nl: Dinosaurus draak
Scientias.nl: Dinosaurus ontdekt Canada


Afbeelding:

Wikipedia.org: Nodosaurus

Meer lezen
Landen