Geen foto
Hatsjepsoet

Hatsjepsoet, standbeeld uit circa 1479 –1458 v.Chr.

Metropolitan Museum of Art 

Farao Hatsjepsoet vergiftigde haarzelf met crème

Duitse archeologen geloven dat Hatsjepsoet, één van de weinige vrouwelijke farao’s van het Oude Egypte, zichzelf per ongeluk heeft vergiftigd. Dit baseren ze op een lichaamscrème die ze hebben gevonden in een flesje, die toebehoorde aan de farao.

De archeologen hebben twee jaar lang de opgedroogde vloeistof in het flesje geanalyseerd. Het bevatte nootmuskaat en palmolie, wat vaak gebruikt wordt om huidirritaties te verzachten. Er zat echter ook benzopyreen in, wat lekker ruikt maar zeer kankerverwekkend is. Het wordt ook wel inverbrande substanties zoals pek, koolteer en sigaretrook gevonden.

“Als je je voorstelt dat de koningin een chronische huidziekte had en de zalf was een verlichting op korte termijn, dan heeft ze zichzelf misschien blootgesteld aan een enorm risico in de loop van een aantal jaar,” aldus Helmut Wiedenfeld van de farmaceutische afdeling van de Duitse universiteit in Bonn.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


De theorie komt overeen met de staat van Harsjepsoets mummie. Hoewel haar standbeelden altijd geïdealiseerd afgebeeld worden, onthulde haar mummie dat ze zwaarlijvig was, leverkanker had en waarschijnlijk leed aan diabetes.

Hatsjepsoet regeerde van 1479 tot 1458 v. Chr. als één van de machtigste en succesvolste farao’s in de geschiedenis van het Oude Egypte. Tijdens haar regeerperiode was er vooral vrede en stabiliteit, tezamen met een groot handelsnetwerk en talloze geplande constructieprojecten.

Haar stiefzoon Thutmose III probeerde na haar dood al het bewijs van haar bestaan uit te wissen. Dit is een mogelijke verklaring voor het feit dat haar sarcofaag leeg was toen Brite archeologen de koninklijke begraafplaats opgroeven in 1902. Pas in 2007 vonden ze haar mummie in een nabije tombe. Een CT-scan onthulde dat ze botkanker had en leed aan diabetes en artritis.

Bron: The Blaze

Meer lezen