Gevonden blokken met afbeelding van de eerste vrouwelijke farao Hatsjepsoet

In Egypte zijn antieke stenen blokken gevonden waarop koningin Hatsjepsoet afgebeeld wordt. De blokken geven inzichten over de vroege jaren van haar heersen. Dit maakte Egyptes ministerie van Oudheden bekend deze week. De blokken zijn misschien een onderdeel geweest van een gebouw dat diende als een soort tussenstation voor een antieke Egyptische godheid.

Afgebeeld als vrouw

De vondst werd gedaan op Elephantine eiland nabij Aswan. Op een aantal blokken wordt koningin Hatsjepsoet gerepresenteerd als een vrouw volgens het ministerie. Dit suggereert dat de stenen en het gebouw waar ze bij hoorden, gebouwd zijn in de vroege jaren van haar heerschappij. Deze duurde van 1473 v. Chr. tot en met 1458 v. Chr. Later tijdens haar heerschappij werd ze als man afgebeeld. Meldingen over de koningin werden verwijderd en monumenten met haar afbeeldingen werden veranderd na haar dood. Haar vrouwelijke figuur werd vervangen met dat van een mannelijke koning: haar overleden man Thoetmosis II. Waarschijnlijk heeft haar stiefzoon Thoetmosis III hier voor gezorgd.

Eerste vrouwelijke farao

Hatsjepsoet was de eerste vrouwelijke farao van Egypt. Het was ongewoon voor een vrouw om deze positie te bekleden. Egyptoloog Ian Shaw liet dit al zien in zijn boek Exploring Ancient Egypt: “In de geschiedenis van Egypte tijdens de dynastieke periode (3000 tot 332 v.Chr.) waren er slechts twee of drie vrouwen in geslaagd om als farao te regeren, in plaats van het hebben van macht als ‘goede vrouw’ van een mannelijke koning.”

Tempels en heiligdommen

Hatsjepsoet was ook iemand die van bouwen hield. Chip Brown van National Geographic maakte een special over haar nalatenschap. “Ze was één van de grootste bouwers tijdens één van de grootste Egyptische dynastieën”, aldus Brown. Tijdens haar heerschappij bouwde en renoveerde Hatsjepsoet vele tempels en heiligdommen voor de goden.

Onbekend gebouw

De nieuwgevonden blokken zijn waarschijnlijk zelfs onderdeel van een voorheen onbekend gebouw van koningin Hatsjepsoet dat eerder dit jaar gevonden werd door het Duitse Archeologische Instituut. Dit meldt Mahmoud Afify, hoofd van de Antieke Egyptische Oudheden Sector. In voorgaande opgravingsseizoenen op dezelfde locatie, vonden leden van het Zwitserse Instituut ook een aantal blokken die wellicht van hetzelfde gebouw zijn.

Barque

Het gebouw diende als een tussenstation voor het festival ‘barque’ van de god Knum. In het oude Egypte dienden ‘barques’, of heilige boten, als hulpmiddel om de overledenen naar het volgende leven te brengen. Op de pilaren van het gebouw zijn verschillende versies van de god Khnum terug te vinden. Het gebouw geeft dus niet alleen meer kennis over de geschiedenis van de koningin, maar ook over de religieuze overtuigingen op het eiland Elephantine tijdens haar bewind.

Bronnen:

www.news.discovery.com

Afbeelding:

Hatsjepsoet, via Wikipedia

Meer lezen