Hathor

Muurschilderingen in het Heiligdom van Hathor tonen de godin als koe met een zonneschijf tussen de hoorns.

M. Jawornicki / CAŚ.

‘Afvalstortplaats’ van giften gevonden in Tempel van Hatsjepsoet

Archeologische opgravingen in het Egyptische Deir el-Bahri - een complex van dodentempels gelegen op de westoever van de Nijl tegenover de stad Luxor - hebben een groot aantal Oud-Egyptische vondsten opgeleverd. In een tombe in de Tempel van Hatsjepsoet heeft een archeologisch team honderden votiefgaven gevonden. Dit zijn voorwerpen die werden achtergelaten om de goden gunstig te stemmen. Deze vondst laat zien hoe ontzettend populair de godin Hathor was in het Oude Egypte.

De Tempel van Hatsjepsoet is gebouwd tijdens de regeerperiode van farao Hatsjepsoet (ca. 1479 v.Chr. - 1458 v.Chr.), een van de zeldzame vrouwelijke farao’s in het Oude Egypte. De tempel diende om de cultus van de farao na haar dood voort te zetten. Sind 1967 wordt er al archeologisch onderzoek verricht in deze gigantische tempel door het Poolse Centrum voor Mediterrane Archeologie (CAŚ), dat ook het recente onderzoek uitvoerde. “Hoewel er al vaak archeologisch onderzoek is gedaan in de Tempel van Hatsjepsoet, zijn er nog steeds veel plekken die zich aan het zicht van archeologen hebben onttrokken,” vertelt het hoofd van de opgravingen Patryk Chudzik in een persbericht.

Tempel van Hatsjepsoet

Vooraanzicht van de Tempel van Hatsjepsoet

Hedwig Storch via Wikimedia Commons.



Meer weten over archeologische vondsten uit Egypte? In het huidige nummer van Archeologie Magazine besteden we ruime aandacht aan het Dodenboek van Qenna. Een Oud-Egyptisch papyrus van bijna 18 meter lang, dat een overledene moest helpen het hiernamaals te bereiken KLIK HIER!


Eerder onderzoek

Het onderzoek vond plaats in een tombe die zich bevindt onder een gang richting het Heiligdom van Hathor. Het heiligdom stamt uit de tijd van Mentoehotep II (ca. 2046 - 1995 v.Chr.), zo’n 500 jaar voor de regeerperiode van Hatsjepsoet. Deze is dus later geïncorporeerd in de Tempel van Hatsjepsoet. De tombe werd al ontdekt tegen het einde van de 19de eeuw, maar aangezien de tombe was gevuld met puinsteen, dachten archeologen hier destijds weinig bijzondere ontdekkingen te kunnen doen. “Onze expeditie heeft echter iets totaal anders uitgewezen,” aldus Chudzik.

Tombe

Door het puinsteen werd de tombe door eerdere archeologen niet gezien als de moeite waard

Patryk Chudzik / CAŚ.



De populaire godin Hathor

In het puin vonden de archeologen namelijk een groot aantal votiefgaven die bestemd waren voor Hathor, een van de populairste en meest voorkomende godinnen van het Oude Egypte. Hathor was de godin van zang, dans, liefde, seksualiteit, erotiek, muziek, moederschap en vruchtbaarheid. Ze stond ook wel bekend als de ‘moeder van de goden.’ Hathor werd veelal afgebeeld als koe of vrouw met koeienhoorns, soms in combinatie met een zonneschijf tussen de hoorns. De votiefgave bestonden dan ook grotendeels uit kleine faiencen figuurtjes van vrouwen (veelal met koeienoren) en koeien.

Figuurtjes

Enkele van de gevonden figuurtjes

M. Jawornicki / CAŚ.



Puinruimende priesters

“De votiefgaven werden gebracht door de lokale bewoners, die Hathor om hulp vroegen,” aldus Chudzik in een interview met Science in Poland. Deze offers werden waarschijnlijk in eerste instantie in het heiligdom zelf bewaard, maar “na een tijdje werden het er te veel. De priesters moesten het heiligdom dan leegruimen.” De archeologen vermoeden dat de figuurtjes hier gestort zijn, aangezien ze de meeste in een compacte hoop in het puin vonden. Ze zijn dus waarschijnlijk in één keer gedumpt. Ook zijn de meeste votiefgave flink beschadigd. Chudzik: “De noodzaak om giften uit te ruimen, getuigd van de grote populariteit die Hathor genoot. Hierdoor ontstond een soort ‘afvalstortplaats'. 

Bronnen: Centrum voor Mediterrane Archeologie, Kemet, Science in Poland


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen