illegale archeologische handel

Een deel van de gevonden schatten. 

Europol

Europol rolt illegale handel in archeologische schatten op

De Europese politieorganisatie Europol heeft een groot illegaal handelsnetwerk opgerold. Via het netwerk werden archeologische vondsten verhandeld. Bij het onderzoek zijn meer dan 10.000 voorwerpen teruggevonden en 23 mensen gearresteerd.

In 2017 begon het onderzoek naar de plundering van archeologische vindplaatsen in Calabrië, in Zuid-Italië, waar illegale opgravingen naar Romeinse en Griekse sporen werden uitgevoerd. Het onderzoek naar die opgravingen leidde tot de ontdekking van een groot crimineel netwerk van smokkelaars, dat zich uitstrekte naar Frankrijk, Duitsland, Engeland en Servië. De bende bleek goed georganiseerd en hield gravers, tussenpersonen, handelaren en ‘ezels’ aan het werk. Twee Italianen uit Calabrië gaven leiding aan het geheel.

“Significante” schade aan Italiaans erfgoed

Waarschijnlijk hebben de smokkelaars jarenlang hun gang kunnen gaan, op verschillende illegale opgravingen. Italiaanse archeologen vermoeden dat de schade aan het Italiaanse cultureel erfgoed “significant” is.

Het politie-onderzoek en de bijbehorende operatie tegen het handelsnetwerk werd uitgevoerd door de Italiaanse Carabinieri en recherchediensten uit verschillende Europese landen. Europol en Eurojust ondersteunden het onderzoek.

Meer lezen