Geen foto

Archeologie geplaagd door illegale schatgravers

Archeologische vindplaats Epse-Noord bij Deventer, NederlandOnder Nederlandse archeologen is opschudding ontstaan naar aanleiding van een recente aflevering van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch. Volgens archeologen is het programma een stimulans voor ‘schatgravers’ die archeologische onderzoeksterreinen afstruinen zodra de professionele archeologen weg zijn.

In een aflevering van Tussen Kunst & Kitsch was recent een man te zien die een Romeins vaasje van brons had gevonden. In het programma werd hem verteld dat het een waarde had van vele duizenden euro’s. Archeologen denken dat het vaasje afkomstig is van een opgraving in Elst. Dit is niet de eerste keer dat een schatgraver actief is geweest op het terrein van een archeologische opgraving. Daarnaast is het ook niet de eerste keer dat een illegaal gevonden voorwerp de uitzending haalt, aldus archeologen in discussie op LinkedIn.

In een interview met RTV Noord-Holland zegt archeoloog Michiel Bartels hierover: “Kunst & Kitsch heeft er al jaren een handje van om mensen die toevallig iets gevonden hebben, helemaal in het zonnetje te zetten en vooral de prijs van het gevonden object te noemen.” Volgens Nederlandse archeologen wordt het illegaal schatgraven daardoor ‘schaamteloos gepromoot.’ Bartels vindt dat ‘deze mensen op onze archeologische terreinen helemaal niets te zoeken hebben.’

Volgens Bartels gaat het hierbij ‘niet alleen om de diefstal, maar gaat ook een deel van de geschiedenis verloren, omdat schatgravers niet vastleggen onder welke omstandigheden een voorwerp is aangetroffen.’ In West-Friesland heeft Bartels het probleem met de illegale schatgravers inmiddels onder controle, doordat vindplaatsen beter afgesloten zijn en de politie een oogje in het zeil houdt.

Bronnen:
- De Volkskrant, Schatgravers plaag voor archeoloog, 27-03-2013
- RTV Noord Holland

Meer lezen

Tijdvakken

Landen