Illegale archeologische opgravingen in Syrië
Toen de opstand tegen de Syrische president Assad twee jaar geleden begon, toonden satellietbeelden ruïnes van de oude Griekse stad Apamea in centraal Syrië, omgeven door groene landbouwgrond. Een jaar later onthulden foto’s een maanlandschap met honderden gaten. Sinds die onthulling blijken plunderaars met automatische wapens misbruik te maken van de oorlog in Syrië en hebben zij grote illegale opgravingen gedaan op archeologische sites als Apamea, een stad die in 300 voor Christus werd gesticht door Alexander de Grote. Bij de opgravingen werden grootschalige vernielingen aangebracht.
Archeologische sites in Syrië
Conservator Jonathan Tubb van de Midden-Oosten afdeling in het British Museum noemt de verwoesting van dergelijke sites en illegale opgravingen betreurenswaardig, vooral omdat het om objecten gaat die nog niet eerder ontdekt en onderzocht zijn. Volgens organisaties als UNESCO en de VN is Syrië het land met het meest bedreigde culturele erfgoed ter wereld. Het land heeft meer dan 10.000 archeologische sites die oorspronkelijk tot klassieke beschavingen als de Grieken, Romeinen of Ottomanen behoorden.
UNESCO risicolijst
In juni plaatse UNESCO zes Syrische werelderfgoed sites op een risicolijst, waaronder de steden Aleppo, Bosra en Damascus. Behalve Apamea zijn ook de steden Mari en Elba aangetast. In Mari vonden Franse archeologen daar in 1933 de tempel van de godin Ishtar, daterend uit de eerste Babylonische dynastie. In Elba werden in 1960 ongeveer 20.000 Semitische kleitabletten gevonden.
Bron: Bloomberg