Eigenaar Vikingzwaard gevonden?

Een maand na de vondst van een Vikingzwaard zijn in dezelfde regio in Zuid-IJsland botten gevonden van een man. RÚV meldt dat het gaat om de bekken, het dijbeen, vermoedelijk een rib en een ander nog onbekend lichaamsdeel. Jagers vonden de botten.

Gevonden botten zijn menselijk

De botten zijn twintig tot dertig meter gevonden van de plek waar vorige maand een 1000 jaar oud Vikingzwaard werd gevonden. Kristín Huld Sigurðardóttir van de IJslandse organisatie van cultureel erfgoed heeft bevestigd dat de gevonden botten afkomstig zijn van mensen. Ze heeft plannen om archeologen naar het gebied te sturen voor een verdere zoektocht naar overblijfselen.


Is de eigenaar van het zwaard bekend?

Volgens professor Gunnar Karlsson van de Universiteit van IJsland is het zwaard mogelijk van Vikingstamhoofd en priester Hróar Tungugoði die leefde rond 1000 jaar na Christus. Dat zei hij in september tegen Vísir nadat in Zuid-IJsland een zwaard was gevonden. Volgens IJslandse sagen en het Landnámabók, een IJslands manuscript, was Tunguoði een machtige priester en stamhoofd in de regio waar het zwaard gevonden werd. Volgens Karlsson is het aannemelijk dat hij een zwaard in zijn bezit had.

Zwaarden zijn niet voor iedereen

Zwaarden waren in de tijd van de Vikingen waardevol. Maar weinigen hadden een zwaard. Volgens professor Steinunn Kristjánsdóttir, gespecialiseerd in archeologie kon het drie jaar duren om een zwaard te maken en wist niet elke smid hoe je een goed zwaard kon maken. Volgens Sigurðardóttir is het mogelijk dat het zwaard niet in IJsland, maar in een ander land gemaakt is. Ook zou het kunnen dat het zwaard in IJsland gemaakt is, maar dat de materialen uit andere landen komen. Het gevonden zwaard is het 23ste zwaard dat stamt uit de Vikingtijd. Zestien van de zwaarden hebben een handvat.

Bronnen
icelandreview.com Eigenaar Vikingzwaard gevonden
ruv.is Botten gevonden
icelandreview.com Eigenaar zwaard mogelijk gevonden
visir.is Priester en Vikingstamhoofd
archeologieonline.nl Gevonden zwaard

Afbeeldingen
wikimedia.org Bot

Meer lezen

Landen

Thema's