Een duizend jaar oude houten speelboot in Noorwegen gevonden

Aan de Noorse kust, bij de stad Ørland stond duizend jaar geleden een kleine nederzetting van boeren. In de zomer van 2016 vonden archeologen een opgedroogde put. Bij het uitgraven van deze put in 2017 vonden ze een kleine houten speelboot. Deze is voor kinderen gemaakt, zo denken de archeologen. In het midden van de boot zit een gat waar ooit een mast gezeten heeft.

Volgens archeologen zegt de vondst van het bootje iets over de cultuur van de mensen die op deze plek leefden. Niet vaak worden spullen van kinderen gevonden. Omdat archeologen denken dat de boot speelgoed is, zou dat betekenen dat de kinderen tijd hadden om te spelen en dus niet altijd verplicht waren om te werken.

Meer vikingarcheologie bij Trondheim

Al eerder in de stad Trondheim werd eenzelfde boot gevonden. Trondheim was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad en een belangrijke stad van de Vikingen. Daardoor woonden er veel mensen in de stad en was er de mogelijkheid voor kinderen om te spelen. De vondst in Ørland is echter speciaal. De boerderijnederzetting is ver weg van de zee en ook qua handel niet strategisch geplaatst. Het was dus geen rijk dorp maar toch hadden de kinderen tijd om te spelen. Een volwassene had de tijd om deze goed geconstrueerde boot te maken. De Vikingen waren namelijk gespecialiseerd in het maken van houten boten.

Opgravingen Ørland

Bij de opgravingen in Ørland – die al drie jaar duren – zijn meer boerderijen gevonden, daterend van 500 v.Chr. tot 1000 n. Chr. Bij de opgravingen wordt ook gekeken naar etensresten, waarmee men hoopt te kunnen ontdekken wat er in die tijd gegeten werd. De archeologen zoeken voorlopig nog verder bij Ørland.

Bronnen:

Geminiresearchnews.com: Toy boat 
Medievalists.net: Viking toy boat

Afbeelding:

Foto: Age Hojem, NTNU University Museum

Meer lezen