Vikingring Rijksmuseum van Oudheden Leiden

De ring in handen van con conservator Annemarieke Willemsen

Rijksmuseum van Oudheden

Duizend jaar oude Vikingring naar het RMO

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan een bijzondere ring aan de collectie toevoegen. Een duizend jaar oude Vikingring die vorig jaar in Hoogwoud werd gevonden, is straks te zien in het museum.

In 2019 vond een metaaldetectorist de ring in een maisveld bij het Noord-Hollandse Hoogwoud. De ring is gemaakt van een staafje zilver, waarin een gedraaide groef zit. Daar doorheen loopt weer een draadje filigraan. Door dat filigraan, een draadje dat uit kleine bolletjes bestaat, lijkt het alsof de ring gevlochten is. De ring is waarschijnlijk niet om een vinger gedragen, daarvoor is de diameter te groot. Naar alle waarschijnlijkheid hing de ring aan een koord om iemands hals.

Noord-Holland uitvalsbasis voor Vikingen

De huidige kop van Noord-Holland, waar de ring gevonden is, was vanaf de negende eeuw een uitvalsbasis van groepen Vikingen die vanaf de kust verder landinwaarts trokken, maar deze ring wijst volgens onderzoekers van het RMO niet op een nederzetting of andere meer permanente bewoning. Het gaat om een losse vondst, waarschijnlijk is de eigenaar deze ring verloren.

Zeldzame vondst

Het gebeurt niet vaak dat in Nederland een dergelijke ring wordt gevonden. In Engeland zijn meerdere soortgelijke vondsten bekend en in het Fries Museum in Leeuwarden ligt een gouden ring die volgens de onderzoekers erg veel op deze ring lijkt.

Ring online te zien

Het Rijksmuseum van Oudheden kocht de ring van de vinder. Het is de bedoeling dat de ring zo snel mogelijk in het museum te zien is, maar wanneer dat precies zal gebeuren, is door de coronacrisis nog niet bekend. Tot het museum weer open kan, is de ring wel online te bewonderen.

Meer lezen