Vikingkamp opgegraven

Vikingkampement opgegraven bij Derbyshire (Engeland)

Vikingkamp opgegravenBij het Engelse dorpje Derbyshire hebben archeologen van de Universiteit van Bristol een kampement van een vikingleger blootgelegd. De locatie van het kamp is al sinds de jaren '70 van de vorige eeuw bekend, maar de nieuwe opgraving heeft een veel groter gebied blootgelegd dan voorheen.

Het kamp behoorde toe aan de Great Heathen Army, het vikingleger dat volgens de Angelsaksische Kroniek sinds 865 de Engelse koninkrijken veroverde. Waarschijnlijk was het opgegraven kamp bij Derbyshire een overwinteringslocatie waar de Scandinavische strijders verbleven tijdens de verovering van het Engelse koninkrijk Mercia.

Uitbreiding van eerder onderzoek

Al in 1975 werd aan de oever van de rivier de Trent een D-vormige omheining gevonden, waarvan werd gedacht dat het de omheining van het kamp zou zijn. Later werd daaraan getwijfeld, omdat het gebied binnen de omheining met 1,5 hectare wel erg klein was voor een kamp van zo'n groot leger. Daarom werd nu buiten die omheining onderzoek gedaan. En met succes. Het kamp bleek veel groter te zijn dan eerst gedacht.

Met grondradar werden structuren gevonden waaronder de resten van tijdelijke gebouwen en paden. Toen op die plek gegraven werd bleek het om een soort platforms van grind te gaan, die waarschijnlijk de fundering voor houten gebouwen waren. Bij die opgravingen kwamen ook resten van wapens en sporen van metaalbewerking aan het licht.

Gereedschap en speelstukken

Ook werden resten van gewonere gebruiksvoorwerpen zoals maalstenen en spijkers, en loden speelstukken gevonden. Die laatsten vertonen grote overeenkomsten met speelstukken die in andere vikingkampen zijn gevonden en zijn volgens de archeologen goed te linken aan de vroege periode van Scandinavische invallen in Engeland.

De vondsten werden gepresenteerd in het BBC programma Digging for Britain.

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's