Graf van Sinterklaas

Het graf van Sinterklaas in Demre 

Фото Николая Мазепы [Public domain], via Wikimedia Commons

Discussie over nieuws rondom graf Sint-Nicolaas

Een Turkse krant beweerde onlangs dat in het zuidwesten van Turkije een begraafplaats is ontdekt.Mogelijk zou daar het graf van de vierde-eeuwse bisschop Sint-Nicolaas liggen. Diverse Nederlandse media namen het nieuws over en repten niet over het waarheidsgehalte. Gelovigen trekken het verhaal echter sterk in twijfel. 

De begraafplaats zou volgens een Turkse krant zijn ontdekt onder de Sint-Nicolaaskerk in de stad Demre. Eén van de onderzoekers zou daarom niet uitsluiten dat het lichaam zich in Myra zou bevinden.

Bari

Volgens de legende werd het lichaam in 1087 van Myra naar de Basiliek van Sint-Nicolaas in het Zuid-Italiaanse Bari gebracht. Onder veel gelovigen leeft de gedachte dat het graf van Sint-Nicolaas zich al die tijd in de Basiliek van Sint-Nicolaas in Bari bevindt. Volgens de Turkse onderzoekers is in 1087 het lichaam van een andere priester naar Bari gebracht, waardoor ook zij veronderstellen dat het lichaam niet in Italië ligt. De onderzoekers zouden dit volgens de berichten beweren op basis van oude documenten.

Resultaten in twijfel getrokken

De resultaten van het onderzoek worden in twijfel getrokken. Volgens goed gebruik zouden de resten van Sint-Nicolaas na zijn heiligverklaring zijn opgegraven om in altaren te worden verwerkt. Daarmee zou het uitgesloten zijn dat de resten van Nicolaas zich in een crypte in Turkije bevinden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Geboorteplaats van Sint-Nicolaas

De geboortedatum van Sint-Nicolaas is tot nu toe niet bekend. Veel media noemen rond 280 n.C. als jaartal. Veel bronnen noemen de Griekse stad Patras als zijn geboorteplaats, anderen verhalen dat de bisschop in Myra zelf geboren zou zijn.

Bisschop van Myra

Sint-Nicolaas was volgens de overlevering bisschop van Myra, dat toentertijd Grieks was. Sint Nicolaas stond bekend als een kindervriend en als beschermheilige van jongeren, maar ook van onder meer zeelieden, bakkers, kleermakers en handelaren. Hij overleed op 6 december. Over het jaartal bestaat ook enige twijfel. Waarschijnlijk was dit rond 342 n.C.

 

Afbeelding:

Gerard David [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Meer lezen