Deens monster opgedoken in Zweden

Op 11 augustus is er een houten boegbeeld opgedoken in de zee bij het Zweedse Ronneby. Het maakte ooit deel uit van een Deens schip. Het houtsnijwerk weegt 300 kilo en stelt een monsterlijk wezen voor. Het beeld is in een bijzonder goede staat. 

 Monsterlijk houtsnijwerk

De monsterkop is gesneden uit een balk met een lengte van drie meter. Het monster heeft een opvallend lange snuit en grote oren. Het monster heeft iets in zijn bek, vermoedelijk een persoon. Waarschijnlijk verbeeldt het houtsnijwerk een hondachtig figuur, dit zou de identiteit van het schip kunnen bevestigen. 

De greepshond

De monsterkop sierde vermoedelijk de Gribshunden, of greepshond, Dit was een Deens schip dat in de vijftiende eeuw over de Oostzee voer. Het zonk in 1495 voor de kust van Ronneby. Volgens Marcus Sandekejer van het Blekinge museum is de hoge leeftijd van het boegbeeld uitzonderlijk, ‘Dit is waarschijnlijk het enige overgebleven boegbeeld van een schip uit de vijftiende eeuw’ verklaart hij.

Traditie van monsters

De Scandinavische volkeren hebben een lange geschiedenis wat monsterachtige boegbeelden betreft. Deze traditie gaat terug tot aan de tijd van de Vikingen, die ruim vijfhonderd jaar eerder de zeeën bevoeren. De Vikingen hoopten dat de monsterkoppen de gevaren van de zeeën zouden afweren.

De zware taak van conservatie

De Zweden willen het boegbeeld tentoonstellen aan een groot publiek. Het beeld is echter kwetsbaar en moet onder gecontroleerde omstandigheden bewaard worden. Een groep van experts zal onderzoeken hoe het boegbeeld  tentoongesteld kan worden. Het houtsnijwerk wordt voorlopig geplaatst in een suikerbad om het te ontzilten. Later zal het geprepareerd worden, zodat het tentoongesteld kan worden in het museum. De reparatie wordt zó uitgevoerd, dat het object niet beschadigd raakt. Het Blekinge museum heeft deze taak op zich genomen.

Bron

thelocal.se, 'Danish monster pulled out of Swedish waters'

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Karlskrona'

Meer lezen
Tijdvakken
Landen