Schedels van de oermens

Rechts: Delen van een homo sapiens-schedel. Midden: reconstructie van het achteraanzicht. Links: reconstructie van het zijaanzicht.

Katerina Harvati, persbericht Universiteit van Tübingen.

De oermens kwam 150.000 jaar eerder naar Europa

Uit onderzoek komt naar voren dat de oermens duizenden jaren eerder van Afrika naar Europa trok dan we tot nu toe dachten. Duitse wetenschappers onderzochten hiervoor de gefossiliseerde schedels van twee oermensen. Deze schedelfragmenten doken al in de jaren 70 op in een grot in Zuid-Griekenland. Tot nu toe was de precieze herkomst van de botresten echter een raadsel gebleven. Hoe zijn de onderzoekers dit te weten gekomen?

Moderne technieken

De onderzoekers hebben de schedels voor het eerst met moderne technieken onderzocht. Op deze wijze konden ze een virtuele reconstructie maken en de ouderdom van de resten bepalen. Ook zijn de schedels met elkaar vergeleken. Hieruit bleek dat één van de schedels zo’n 170.000 jaar oud is en vermoedelijk aan een neanderthaler toebehoorde. De andere schedel is een stuk ouder, namelijk ruim 210.000 jaar oud. Deze schedel lijkt kenmerken van de oermens te vertonen, aldus de onderzoekers. Deze conclusie heeft enorme gevolgen voor onze kennis over de oermens.

Meerdere migraties naar Europa

Maar wat voor gevolgen zijn dat dan precies? Wanneer deze schedel inderdaad van een oermens afkomstig is, zou dit betekenen dat de oermens veel eerder naar Europa is getrokken dan we voorheen dachten. De neanderthalers zouden dan pas later dan de oermens naar Europa zijn getrokken, terwijl we er tot nu toe van uitgingen dat neanderthalers als eerste in Europa waren. Als deze bevindingen kloppen, hebben er dus meerdere migraties van Afrika naar Europa plaatsgevonden.

De oermens is al veel ouder

Daarnaast betekent dit onderzoek ook dat de oermens een stuk ouder is dan we voorheen dachten. Voor dit onderzoek waren de oudste gevonden menselijke resten ‘slechts’ 45.000 jaar oud. Als de onderzoekers het bij het rechte eind hebben, blijken de oudste resten ineens meer dan vier keer zo oud te zijn.

Kritiek

Toch is niet iedereen zo enthousiast over de uitkomsten van het onderzoek. Sommige wetenschappers vinden dat er te verregaande conclusies werden getrokken en willen nog meer onderzoek en bewijsstukken zien. Zij willen hun oordeel niet vellen op basis van slechts één schedel.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen