Australopithecus afarensis. Beeld via Wikimedia van Tim Evanson

Gemengd dieet voor de oermens

Australopithecus afarensis. Beeld via Wikimedia van Tim EvansonEerder werd gedacht dat de oermens leefde op een dieet van fruit en bladeren. Door het tandglazuur van verschillende fossielen te analyseren zijn onderzoekers erachter gekomen dat de oermens 3,5 miljoen jaar geleden al een gevarieerd dieet had. Na verder onderzoek werd duidelijk dat dit een bewuste keuze moet zijn geweest.

Tandonderzoek

Om informatie te verkrijgen over de eetgewoonten van de oermens is het tandglazuur van elf fossielen uit Zuid- en Oost-Afrika onderzocht. Dit waren onder andere fossielen van de Australopithecus afarensis en de Kenyanthropus platyops. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op het vinden van koolstofisotopen die een indicatie kunnen geven over het dieet.

De onderzoekers vonden twee koolstofvarianten, waardoor duidelijk werd dat de oermens, net zoals de moderne mens, een gemengd dieet had. In 2010 werd door paleontologen aangetoond dat de mens 3,5 miljoen jaar geleden vlees at. Bij dit onderzoek werd er graskoolstof gevonden in het tandglazuur. Dit kan erop wijzen dat de oermens bewust koos voor het eten van planteneters in plaats van het eten van carnivoren.  

Bron: Volkskrant

Meer lezen

Tijdvakken