Blauwe Moskee

-

-

De 5 bekendste archeologische ontdekkingen van Turkije

Turkije is één van de mooiste en populairste vakantiebestemming voor toeristen uit West-Europa, en niet allen vanwege het mooie weer. De Turkse cultuur en geschiedenis zijn bijzonder, veel opgravingen zijn toegankelijk. Ook voor de toeristen die naar Turkije op vakantie gaan. De volgende 5 archeologische ontdekkingen bewijzen dat Turkije het waard is om tijdens de volgende vakantie te bezoeken!

1. Göbeklitepe

Voor de ontdekking van Göbeklitepe in 1963 dacht men dat Stonehenge de oudste door de mens gemaakte religieuze plaats was, maar deze 12000 jaar oude stad neemt tegenwoordig de eerste plaats in. De neolithische megalieten van de stad worden nog altijd uitgegraven - tot nu toe werd slechts 5 % van de plaats opgegraven - en de vondsten zijn indrukwekkend: van pilaren met afbeeldingen van oeroude dieren tot hiërogliefen ouder dan die van Sumeria, alles is te bezichtigen op de site. De vondsten van Göbeklitepe staan ook tentoon in het Sanliurfa Haleplibahce Museum.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


2. Efese

Efese was de Romeinse hoofdstad van Anatolië en was een thuis meer dan 250.000 inwoners - van slavendrijvers tot heiligen. The Tempel van Artemis was één van de Zeven Wereldwonderen van de Oude Wereld, na 150 jaar opgravingswerk in de stad werd de meest complete Grieks-Romeinse stad ooit ontdekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Efese op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

3. Perge

Perge werd rond 1000 voor Christus gesticht en lag ongeveer waar Antalya nu ligt. De stad werd ingenomen door de Perzen en in het jaar 333 voor Christus nogmaals door het leger van Alexander De Grote. Pas daarna werd het onderdeel van het Seleucidische Rijk.

Toen de Romeinen in 188 voor Christus de stad veroverden bouwden zij de meeste gebouwen die je nu nog steeds kunt zien in de stad, waaronder een theater met een capaciteit van 15000 mensen, Je kunt er ook de overblijfselen van een Romeinse badplaats vinden, naast de indrukwekkende poorten van de stad en een Nymphaeum dat uit de 2e eeuw na Christus dateert.

4. Phaselis, het nieuwe Olympos

Phaselis is gelegen in de buurt van Kemer en wordt ook wel Olympos genoemd. Een groot deel van de originele Lyciaanse stad werd echter behouden. 

5 bekendste archeologische ontdekkingen in Turkijke

Het theater van Phaselis

Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


Als toerist is vooral de bergwand van Cakaltepe het bezoeken waard, waar vlammen - aangewakkerd door natuurlijk aanwezig gas - continu branden. Tegenwoordig is Olympos een belangrijk toeristisch centrum in Turkije, je kunt er onder ander een indrukwekkend aquaduct zien dat de oude stad verbind met een bron van vers water, verder landinwaarts.

5. De Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee - of Sultan Ahmetmoskee - werd gebouwde door Sultan Ahmed I die de bouw startte in 1609. Het is nu één van Istanbul's meest bekende attracties. De acht minaretten zijn uitzonderlijk, in de tijd waarin de moskee werd gebouwd stond het aantal minaretten voor de rijkdom van de financier. De meeste moskee 's hadden in die tijd 2 minaretten. Aan de binnenkant van de moskee bevinden zich 20.000 handgemaakte keramieken tegels. De sultan heeft niet lang van zijn schepsel kunnen genieten; Hij stierf 1 jaar na de opening van de Blauwe Moskee.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Afbeelding:

Wikimedia Commons: Blue Mosque

Meer lezen