Een nagemaakte Romeinse strijdwagen in een arena
Afbeelding van Franck Barske via Pixabay
1.800 jaar oude Romeinse gladiatorenarena gevonden in Turkije
In Mastaura, een Romeinse stad in Turkije, is een complete arena gevonden. De arena werd ontdekt in de zomer van 2020 bij archeologisch onderzoek in Mastaura, in de Turkse provincie Aydin. Al snel herrees het enorme bouwwerk uit de grond, wat de stenen structuur van een arena uit 200 n.Chr. bleek te zijn.
Goed bewaard
De arena is eeuwenlang overwoekerd door planten en bomen. Ook werd de plek in de loop der jaren geleidelijk aan begraven onder aangewaaid zand. Doordat het grootste deel van de constructie onder de grond lag, is het bouwwerk uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het gedeelte wat boven de grond lag, is grotendeels afgebrokkeld. Maar er zijn nog rijen zitplaatsen te zien. In de arena waren ook wachtruimtes voor gladiatoren en kamers om speciaal bezoek te entertainen. De muren van de arena zijn wel 25 meter hoog. De binnenste cirkel waar de gevecht plaatsvonden is zo’n 30 bij 40 meter.
Waarschijnlijk vonden er naast gladiatorengevechten ook dierengevechten plaats, waar toeschouwers op konden wedden. Archeologen denken dat toeschouwers uit de hele omgeving hierheen kwamen om naar deze bloederige spektakels te kijken. Er was ruimte voor zo’n 15.000 tot 20.000 bezoekers. Het is kleiner dan het Colosseum in Rome waar zo’n 50.000 mensen in konden.
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Severische Dynastie
De arena dateert uit ongeveer 200 n.Chr. en is waarschijnlijk gebouwd tijdens de Severische Dynastie. De Severische Dynastie werd gesticht door Septimus Severus die de macht greep tijdens de Romeinse Burgeroorlog (193-197 n.Chr.). Het huis Severus kende vijf keizers tussen 193 en 235 n.Chr. De moord op de laatste Severische keizer betekende het einde van de dynastie, waarna het Romeinse Rijk in een periode van onrust belandde, die bekendstaat als de Crisis van de derde eeuw (235-268 n.Chr.). Maar tijdens de Severische dynastie was de stad Mastaura erg welvarend. Er was een toename in nieuwe bouwwerken en muntgeld uit Mastaura in deze periode. Mastaura was een kleine stad tijdens de oudheid. Toch werd de stad meer dan twee millennia bewoond, tot zo´n 250 jaar geleden. Sinds het jaar 127 behoorde Mastaura tot de provincie Asia van het Romeinse Rijk.
De onderzoekers hebben er drie maanden over gedaan om de vegetatie weg te snoeien. Nu zijn ze bezig met het uitgraven van het bouwwerk. De onderzoekers willen de muren herstellen en 3D beelden maken van de arena. Dit gaat tot ongeveer mei 2021 duren.