1.500 jaar oude puppy-pootafdrukken gevonden in huis Turkije

Sardis, waar eeuwenoude puppypootafdrukken zijn gevonden in een huis

simonjenkins' photos, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

1.500 jaar oude puppy-pootafdrukken gevonden in huis Turkije

Archeologen van de Sardis Expedition van de Harvard University hebben afdrukken van puppypootjes ontdekt in de tegels van een huis in Sardis, Turkije. Het huis is 1.500 jaar oud en de bewoners waren vermoedelijk betrokken bij de militaire autoriteiten. Waarschijnlijk liep de puppy over de terracottategels toen deze lagen te drogen.

Decoraties

Naast de sporen van een puppy, vonden de archeologen ook een hoefafdruk van een geit en tegels met decoraties van kippen of eenden. Volgens Frances Gallart Marqués, voormalig curator bij de Harvard Art Museums, waren deze “met de vinger getekend voordat de tegels werden gebakken”. Dit zei hij tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Archaeological Institute of America en de Society for Classical Studies.

Creatieve stijl

De onderzoekers vertelden Live Science dat de decoraties passen bij de ‘creatieve’ stijl van muurschilderingen. “Op bepaalde stukken van de muur is er over het gips heen geschilderd, om het te doen lijken op gedrapeerde gordijnen en marmer”, vertelde Vanessa Rousseau, adjunct hoogleraar kunstgeschiedenis University of Minnesota.

Militaire vondsten

In schril contrast met deze speelse decoraties staan de vijf langzwaarden die tevens in het huis werden ontdekt. Volgens de onderzoekers is het opmerkelijk om zoveel langzwaarden (of ‘spathae’) in één woning te vinden. Ten slotte troffen de archeologen ook een loden zegel voor officiële documenten en gespen met militaire emblemen in de woning aan. Deze vondsten in combinatie met de centrale ligging van het huis, doen vermoeden dat de bewoners betrokken waren bij de militaire of civiele autoriteiten van de stad.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


De strategische waarde van Sardis

Deze militaire vondsten in Sardis zijn op zichzelf niet erg verassend. Deze stad was immers eeuwenlang een belangrijk strategisch knooppunt. Sardis ligt namelijk in het westen van Turkije, aan een belangrijke weg tussen de Egeïsche Zee en het binnenland. Daardoor had de stad eeuwenlang grote strategische waarde. Vanaf 600 v.Chr. was het de hoofdstad van het Lydische rijk, en daarmee ook het machtscentrum van koning Croesus (595-546 v.Chr.), bekend vanwege zijn legendarische rijkdom. In 546 v.Chr. versloegen de Perzen Croesus echter en namen zijn hoofdstad in. In 133 n.Chr. werd het veroverd door de Romeinen. Het huis dateert uit de Byzantijnse tijd (330-1453). Tijdens de Byzantijnse periode verloor Sardis vanaf de zesde eeuw geleidelijk haar strategische waarde door een nieuwe infrastructuur.

Opgravingen in Sardis

Archeologen begonnen in 1958 met de opgravingen in Sardis. Daarbij ontdekten zij een scala aan overblijfselen van de Romeinse cultuur, waaronder huizen, winkels, een badplaats, een synagoge, begraafplaatsen en plekken waar goud en zilver werd verwerkt. Gezien de grote archeologische rijkdom van de stad, vinden er tot op de dag van vandaag nog steeds opgravingen plaats in Sardis. Momenteel graaft de Sardis Expedition van de Harvard University in de oude Grieks-Romeinse stad, onder leiding van hoogleraar Nicholas Cahill van de University of Wisconsin–Madison. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen