Danarii

Zilveren Denarius

Goodies via Wikimedia Common

Meer dan 600 Romeinse munten ontdekt in Turkije

Archeologen in Turkije hebben een kruik ontdekt met daarin 651 Romeinse munten. De munten werden gevonden bij de bekende archeologische vindplaats van het 5000-jaar-oude Aizanoi, in de buurt van het huidige Kütahya.

“Een ontzettend fascinerende ontdekking”, zo noemt archeoloog Elif Özer de vondst. Dat ligt niet alleen aan de leeftijd van de munten - rond de 2.100 jaar oud - maar ook aan het feit dat de afbeelding en teksten erop nog zeer duidelijk zijn.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Rome en Pergamon

In september 2019 werd de vondst gedaan, waarna de munten onderzocht zijn. Hieruit bleek dat ze komen uit de periode tussen 75 en 4 voor Christus, wat ze plaatst in de tijd van Julius Caesar en keizer Augustus. In totaal zijn er 439 Romeinse denarii geïdentificeerd en 212 christophori, zilveren munten uit de oude Hellenistische stad Pergamon in het noordwesten van huidig Turkije. Pergamon stond na de dood van zijn laatste koning in 133 v. Chr. onder het bewind van Rome.

Beroemde figuren

Op de denarii zijn nog duidelijk afbeeldingen te zien van belangrijke Romeinse figuren zoals Caesar, Brutus, Marcus Antonius en keizer Augustus in zijn jongere jaren. De meeste hiervan komen uit het zuiden van Italië. De christophori beelden bekende en minder bekende helden uit de Griekse mythologie af, zoals Aeneas, een Trojaanse held en zoon van vruchtbaarheidsgodin Aphrodite.

De munten zullen, na afronding van de laatste fases van het onderzoek, overgedragen worden aan het Museum van Anatolische Beschavingen in Ankara, waar ze tentoongesteld zullen worden.

Bronnen: Ancient-Origins, Live Science


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen