De gevonden munten kunnen veel informatie over de vroege geschiedenis van Vianen geven.
Gemeente Vianen
Bouwvakkers stuiten op muntenschat bij Vianen
Een bijzondere vondst in de provincie Utrecht. Bij werkzaamheden voor een waterleiding stuitten twee bouwvakkers toevallig op een pot met honderden munten uit de vijftiende eeuw.
De pot werd opgegraven toen medewerkers van een waterleidingbedrijf een sleuf groeven voor een nieuwe waterleiding tijdens een nieuwbouwproject Hoef en Haag bij het dorpje Hagestein, vlakbij Vianen. Meteen werd een melding gedaan bij het Meldpunt Archeologie, waarna archeologen het onderzoek overnamen.
Salut d'or
De muntenschat werd gevonden in een eenvoudige kookpot van roodbakkend aardewerk die geglazuurd was. In de pot zaten 500 munten, voor het grootste deel zilveren munten, maar in de schat zijn ook 12 gouden munten gevonden. Een bijzonder exemplaar is een gouden 'Salut d'or' van koning Henry VI van Engeland. In de pot zaten ook stukjes textiel, waarschijnlijk zat een deel van de munten daarin verpakt.
Omloopschat verstopt in een greppel
Op basis van een eerste inventarisatie van de munten vermoeden de archeologen dat het gaat om een 'omloopschat', een voorraad munten die op het moment dat ze verstopt werden, gangbaar waren in de handel. Op basis van veldonderzoek kon ook worden opgemaakt dat de pot met munten is verstopt in een greppel langs de Hoevenweg.
Meer informatie over Hagestein
De muntenschat is bijzonder waardevol omdat er maar weinig bekend is over de omgeving van Vianen aan het einde van de vijftiende eeuw. In 1405 werd daar het stadje Hagestein verwoest, maar over de tijd daarna is weinig bekend. De munten kunnen echter waardevolle informatie bieden over de machtsverhoudingen in het gebied. De munten worden door een specialist van de Nederlandsche Bank verder onderzocht.
Bron en afbeelding:
Gemeente Vianen