Munt met afbeelding Securitas

Universiteitsmedewerker vindt eeuwenoude muntencollectie in bibliotheek

Munt met afbeelding SecuritasEen gerucht uit 2010 dat er in de bibliotheek van de Universiteit van Buffalo eeuwenoude munten opgeslagen zouden liggen, was genoeg voor Philip Kiernan om te beginnen aan zijn Indiana Jones-achtige zoektocht. Uiteindelijk vond hij inderdaad een collectie van Griekse en Romeinse munten, in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt.

Geschenk van Thomas B. Lockwood

Philip Kiernan, assistent-professor van de Klassieken, begon zijn zoektocht in de bibliotheekarchieven naar aanleiding van een gerucht uit 2010 dat rondging binnen zijn faculteit. Tot zijn grote verbazing vond hij ook daadwerkelijk de collectie. De munten werden in 1935 aan de Universiteitsbibliotheek gedoneerd door de rijke verzamelaar Thomas B. Lockwood, als onderdeel van een grotere collectie van zeldzame boeken. De waarde en zeldzaamheid van de munten werd toen echter nog niet erkend; er ging meer aandacht uit naar de boeken.

Griekse en Romeinse munten

Met de herontdekking van de munten door Kiernan, kan verder onderzoek gedaan worden naar de schat. De collectie bestaat uit veertig zilveren en drie gouden Griekse munten en een dozijn gouden Romeinse munten – één uit elke regeerperiode van de eerste twaalf Romeinse keizers (van Julius Caesar tot Domitianus).

Munt met intrigerende fout

Ze werden geslagen tussen de vijfde eeuw voor en de eerste eeuw na Christus en vooral de munt met de Romeinse keizer Otho, die slechts drie maanden regeerde, trekt de aandacht. Niet alleen is deze erg zeldzaam, maar ook is een ‘fout’ ontdekt op de achterkant ervan. De Romeinse godin van de veiligheid, Securitas, heeft naast haar kroon een hoorn vast. Normaal heeft zij geen hoorn, maar een scepter in handen. Verder onderzoek is nodig voor een verklaring.

Studie munten

Ondanks dat de munten tachtig jaar in hetzelfde omhulsel zijn bewaard, zijn ze in uitstekende staat. Alleen een aantal van de zilveren munten zullen een behandeling nodig hebben. Kiernan is nu bezig met het oprichten van een klas van studenten om gezamenlijk de munten te bestuderen. Hun resultaten zullen na het onderzoek gepubliceerd worden. De collectie zal tevens tentoongesteld worden voor leden van de Universiteit van Buffalo en inwoners van de omliggende gemeenschappen.

Bronnen

www.buffalo.edu

www.timesunion.com

www.npr.org

www.wkbn.com

Afbeelding

By Sailko (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken