Munten uit de IIzertijd door Victuallers

Waardevolste muntenverzameling ooit in VS aangetroffen in tuin

Munten uit de IIzertijd door Victuallers Een vondst van negentiende-eeuwse munten is waarschijnlijk de meest waardevolle muntenverzameling die ooit in de VS is gevonden. Een echtpaar vond de gouden munten, met een waarde van 10 miljoen dollar (7,2 miljoen euro), in hun tuin.

Blik met munten in de achtertuin

Eind 2013 was het stel uit noord Californië hun hond aan het uitlaten toen zij een blik uit de grond zagen steken. In dit blik troffen zij gouden munten aan van 20 dollar. Zij zochten verder en troffen in totaal maar liefst 1.427 munten aan die afkomstig zijn uit de periode tussen 1847 en 1894. De meeste hiervan verkeren in goede staat.

Sommige van de goudstukken zijn ongeveer 27.000 dollar waard, terwijl een aantal gevonden munten zo zeldzaam zijn dat deze maar liefst 1 miljoen dollar waard zijn. 

Anonieme schatvinders

Munthandelaar Don Kagin is door het stel benaderd om de schat voor het stel te verkopen. Kagin en zijn familie zijn al ruim 80 jaar actief in de handel van zeldzame munten. Volgens hem woont het stel al enkele jaren op het terrein maar hebben zij geen idee van wie de munten afkomstig zijn.

Het stel wil anoniem blijven uit angst voor goudzoekers die met hun metaaldetectors hun terrein overspoelen. Bovendien willen zij volgens Kagin niet anders behandeld worden sinds de vondst. De opbrengst zullen zij onder meer uitgeven aan lokale goede doelen. Voordat de collectie wordt verkocht wordt een deel uitgeleend aan de American Numismatic Association, die de vondst ten toon stelt.

Ongehavende munten

De munten verkeren allemaal in bijna perfecte staat. Degene die ze heeft begraven deed dit waarschijnlijk vrij snel nadat de munten waren verschenen. Tot de jaren ´70 van de negentiende eeuw was papiergeld verboden in Californië. Munten uit de periode voor het verbod die nog in goede staat verkeren zijn hierdoor zeldzaam.

De munten van vijf, tien en twintig dollar zaten opgeborgen in zes blikken en waren waarschijnlijk iemands ‘appeltje voor de dorst’. De munten zijn niet alleen afkomstig uit de omgeving, maar ook uit andere staten zoals Georgia.

Bron: ABCnews

Meer lezen

Tijdvakken