Uitzicht Novosibirsk 2013, beeld door Pavel Grozdov

Bijzondere graftombes uit bronstijd gevonden in Siberië

Uitzicht Novosibirks 2013, beeld door Pavel GrozdovIn het plaatsje Novosibirsk in Siberië zijn er 3.500 jaar oude graven uit de bronstijd ontdekt. In deze graven liggen twee skeletten van een man en een vrouw die met de gezichten naar elkaar begraven zijn. De skeletten houden elkaars handen vast. Bijzonder is dat er tientallen van dit soort graven zijnv gevonden op de locatie. Waarom de stellen samen zijn begraven is nog niet duidelijk.

DNA-onderzoek

Er zijn ook graven gevonden waarin een man of vrouw met een kind begraven is. Met DNA-onderzoek willen wetenschappers achterhalen wat de familiebanden zijn tussen de begraven personen.

Theorieën

Er zijn inmiddels meerdere theorieën die te begravingen trachten te verklaren. Een hiervan is de theorie dat een vrouw, na de dood van haar man, ook gedood werd om samen met hem te worden begraven. Ook kan het een offeringritueel zijn geweest of werden de stellen samen begraven om de nadruk te leggen op het belang van familierelaties.

Onderzoekers van het Instituut voor Archeologie en Etnografie van de Siberische tak van de Russische Academie van Wetenschappen hopen de komende jaren te ontdekken waarom de stellen op deze manier begraven zijn.

Bron: indianexpress.com 

Meer lezen

Tijdvakken

Landen