Geen foto

Bewijs eerste gedomesticeerde dromedaris ontdekt

De origine van gedomesticeerde dromedarissen is ontdekt.Archeologen zijn bezig één van de grootste historische mysteries van het Midden-Oosten op te lossen: de origine van gedomesticeerde dromedarissen. Zij vonden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) drieduizend jaar oud materiaal dat werd opgegraven op twee archeologische sites in Sharjah. De archeologen beweren nu dat de toenmalige inwoners van het gebied de eerste waren die wilde dromedarissen temden.

Een team archeologen van de Bryn Mawr College in Philadelphia zijn sinds december bezig met opgravingen op de sites in Tell Abraq en Muweilah. Er zijn tot nu toe meer dan tien keer zoveel botten van gedomesticeerde dromedarissen gevonden dan op elke andere site in het Midden-Oosten.

Volgens Peter Magee, die in de jaren ’70 ook opgravingen in het gebied uitvoerde, is de geschiedenis van de gedomesticeerde dromedaris de sleutel tot het begrijpen van het verspreiden van menselijke nederzetting rond 1000 voor Christus. Het dier was namelijk essentieel gezien het feit dat het een bron van melk en vlees was. Bovendien werden ze gebruikt voor het vervoeren van goederen in de woestijn.

“Toen er periodes van uitdroging waren in dit gebied, zorgden ze juist voor uitbreiding, wat een erg interessant patroon is dat afwijkt van de rest van de regio,” aldus Magee. De opkomst van domesticatie en innovaties als irrigeren zou voor die bloei gezorgd kunnen hebben.

Archeologisch buitenkansje

Volgens Magee dateren de sporen op de sites terug tot 2500 voor Christus. Ook geeft hij aan dat er vrij weinig bekend is over het gebied in de periode van 2000 tot 500 voor Christus. De sites zijn dus uiterst belangrijk voor het bieden van nieuwe inzichten in de ontwikkeling van die tijd.

Hoewel er nog geen namen van stammen uit die periode bekend zijn, of welke taal er werd gesproken, zijn bepaalde handelmethodes wel duidelijk geworden. “We hebben bewijs gevonden dat het gebied met de rest van Arabië handelde, en dat was niet mogelijk zonder gedomesticeerde dromedarissen,” aldus Magee. Ook heeft het team geverfde beeldjes gevonden van dromedarissen met zadels.

Bron: The National

Meer lezen