Geen foto
Atlantis

Een fictieve kaart van Atlantis 

Publiek domein

Atlantis (weer eens) gevonden

Richard Freund, een Amerikaanse archeoloog verbonden aan de gerenommeerde universiteit van Hartford, zegt dat hij Atlantis heeft gevonden. Niet in de Atlantische Oceaan, waar veel van zijn talloze voorgangers het legendarische rijk situeerden, maar in een moerasgebied in Zuid-Spanje, vlakbij Cadiz. Volgens Freund is Atlantis verzwolgen door een tsunami. Zijn zoektocht is het onderwerp van een documentaire van National Geographic Channel die zondag werd uitgezonden.

Freund ontdekte de locatie niet zelf. Hij werd op het spoor gezet door archeologen die op satellietbeelden van het moerasgebied cirkelvormige structuren hadden ontwaard en hem vroegen de locatie te onderzoeken. Freund werd ingeschakeld omdat hij naam heeft gemaakt met het gebruik van geavanceerde apparatuur waarmee hij als het ware een MRI-scan maakt van de bodem.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De Griekse filosoof Plato (427 - 347 v. Chr.) was, voor zover bekend, de eerste die over Atlantis schreef. In zijn Dialogen laat hij het personage Critias uitgebreid vertellen over een machtig eilandenrijk dat, zo'n 9.000 jaar eerder, grote delen van West-Europa en Afrika veroverde. Het rijk, dat volgens Critias groter was dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar, verdween na een zondvloed.

Overigens wordt Atlantis regelmatig 'gevonden'. De laatste keer voor de kust van Japan.

Bronnen: National Geographic, Wikipedia

Meer lezen