Archeologie keert terug in Irak
Een groep Amerikaanse archeologen heeft onlangs nieuwe opgravingen gedaan in Irak, nadat er ruim twintig jaar nauwelijks buitenlandse onderzoeksteams zijn geweest. Oorlogen en internationale sancties hielden het land al die tijd gesloten voor de wetenschap. De Irakese autoriteiten hopen nu dat er nog vele archeologen volgen, om alle resterende bodemschatten veilig te stellen.
Irak is het land van Mesopotamië, het gebied tussen de rivieren Eufraat en Tigris waar de bakermat van de beschaving ligt. Duizenden jaren oude steden als Babylon, Nineveh en Ur zijn enkele van de archeologische toplocaties in Irak. De afgelopen twee decennia zijn ze echter vooral bezocht door plunderaars.
“Er komt zoveel slecht nieuws uit Irak, dat dit moment extra hoopvol is”, zegt Elizabeth Stone van de Amerikaanse Stony Brook universiteit, onlangs teruggekeerd uit het Arabische land. “Mesopotamië is erg rijk aan archeologische vindplaatsen. Het was geweldig om terug te zijn.” Stone was in 1990 nog betrokken bij het blootleggen van de Babylonische stad Mashkan-shapir.
Vindplaats
Ditmaal deed de Amerikaanse vier weken lang opgravingen aan een kleinere vindplaats. Zij en haar team waren op zoek naar een nederzetting in de buurt van de oude stad Ur, die rond 2.000 voor Christus één van de grootste steden ter wereld was. “Er zijn al vele steden gevonden, maar nog niet veel dorpen. En we hadden ook niet veel tijd, dus we moesten klein beginnen.” Uiteindelijk troffen ze geen dorp aan, wel een tachtig meter breed platform van klei.
“Het staat nog lang niet vast, maar dit zou Ga’esh kunnen zijn, een plek waar de koningen van Ur een jaarlijks festival hielden om hun heerschappij te vernieuwen”, zegt Elizabeth Stone. Een Italiaans team dat momenteel een andere vindplaats in de streek onderzoekt, claimde deze vondst echter ook al. Stone hoopt dat de situatie stabiel blijft en dat archeologen hun werk kunnen voortzetten.
Om de vindplaatsen te beschermen en het toerisme op gang te brengen is het belangrijk dat buitenlandse archeologen naar Irak blijven komen, stellen Irakese overheidsfunctionarissen en experts. Maar dat is gezien de veiligheidssituatie in het land nog lang niet vanzelfsprekend. De opgravingen van het team van Stone waren alleen mogelijk omdat de vindplaats in een bewaakt gebied vlakbij een vliegbasis lag. De locatie bevond zich bovendien in een relatief rustig deel van het land.
Bron: USA Today