De loop van de oude verdedigingslinie over een luchtfoto van de huidige wijk
gemeente Breda
Archeologen vinden 200 valkuilen in Breda
In de wijk Doornbos-Linie in Breda zijn tijdens opgraving 200 achttiende-eeuwse valkuilen gevonden. Deze opgravingen vonden plaats op het voormalige Euretco-terrein, waar binnenkort 300 nieuwe woningen zullen verrijzen. De valkuilen maakten deel uit van een achttiende-eeuwse verdedigingslinie die onderdeel is van de Linie van de Vucht, aangelegd door ingenieur Menno van Coehoorn (1641-1704) in 1701.
Begin april 2021 werden de eerste kuilen door de archeologen gevonden. In eerste instantie vermoedden ze nog dat ze afvalkuilen hadden gevonden, maar gezien het grote aantal kuilen en het feit dat ze in nette rijen gegraven waren, concludeerden ze uiteindelijk toch dat het hier om valkuilen ging.
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Wolfskuilen
Voornamelijk tijdens (maar ook na) de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) werden deze zogenoemde ‘wolfskuilen’ gebruikt als hindernis voor aanstormende vijandelijke troepen. Op de bodem van deze kuilen werden vaak houten punten in de grond geplant. Ze werden meestal rondom verdedigingswerken gegraven. Dit is de eerste keer dat dergelijke kuilen in Breda zijn aangetroffen.
Spaanse Successieoorlog
Na afloop van de Tachtigjarige Oorlog was de Bredase vesting verwaarloosd. In 1701 nam Franse koning Lodewijk XIV de Spaanse Nederlanden in, als onderdeel van de Spaanse Successieoorlog (1701 - 1713). Franse troepen bedreigden nu de Nederlandse grens. In opdracht van de Staten-Generaal legde ingenieur generaal Menno van Coehoorn daarom het Zuiderfrontier aan, een aaneengesloten verdedigingslinie van Bergen op Zoom tot Grave. Tussen Breda en Geertruidenberg lag het land echter zo hoog, dat het niet onder water gezet kon worden, zoals dat op andere locaties wel het geval was. Hier werden de wolfskuilen aangelegd.
Groot, maar niet de grootste
Erik Peters, archeoloog bij de gemeente Breda, liet in een interview met het AD weten dat, alhoewel een vondst van 200 wolfskuilen veel is, het niet de grootste in Nederland is: “Bij een onderzoek in Gemert zijn meer kuilen aangetroffen. Daar gaat het wel om een iets ouder verdedigingswerk, een zogeheten landweer. Nee, deze vondst is dus niet het grootste van Nederland.”
De archeologen verwachten binnenkort hun onderzoek af te ronden. Vervolgens zullen de kuilen met zand bedekt worden, waarna de projectontwikkelaars kunnen beginnen met bouwen. Aangezien de archeologische vondst alleen uit grondsporen bestaat, is er niets om te behouden. Wel worden de locaties van de kuilen eerst nog zorgvuldig in kaart gebracht.
Bronnen: AD, Erfgoedweb.