Op een van de stukken uit de scheepslading ontdekten archeologen een klein 'made-in-China-label'.
Archeologen ontdekken middeleeuws made-in-China-label op oude scheepslading
In de jaren '80 werden op de bodem van de Javazee de resten van een scheepslading gevonden. De herkomst van de duizenden stukken keramiek op ze zeebodem bleef lang onbekend, maar de ontdekking van een subtiele aanwijzing op een stuk keramiek heeft archeologen nieuwe informatie gegeven.
'Made in China'- label
Al sinds de ontdekking in de jaren '80 doen archeologen onderzoek naar de herkomst van de verloren scheepslading. In de jaren '90 werd de lading na onderzoek gedateerd als midden- tot laat dertiende-eeuws. Maar archeologen die verder gingen met het onderzoek ontdekten bewijs dat aantoont dat de scheepslading waarschijnlijk een eeuw ouder is. Archeologen troffen op het aardewerk markeringen aan die de herkomst aangeven. Een middeleeuwse variant op een 'made in China'- label dus. Uit dat label bleek dat de lading aardewerk werd gemaakt in de Chinese regio Jianning Fu.
Dat was de aanwijzing die de archeologen nodig hadden om het aardewerk te dateren. De spelling van Jianning Fu werd namelijk na de Mongoolse invasie van 1278 veranderd in Jianning Lu. Volgens de archeologen was dat een aanwijzing dat de lading veel ouder was, wellicht uit de twaalfde eeuw.
Koolstofdatering bevestigt vermoeden
Om de leeftijd van de scheepslading beter vast te kunnen stellen, werd er ook naar andere delen van de lading gekeken. Een deel van de lading bestond namelijk uit slagtanden, waarvan de leeftijd met behulp van koolstofdatering nauwkeurig kon worden bepaald. Ook deze koolstofdatering gaf aan dat de lading niet zevenhonderd jaar, maar achthonderd jaar oud was.
Vondst past in het historische plaatje
Met deze nieuwe resultaten wordt ook het historische verhaal over de Chinese zeevaarders in deze periode completer. In deze tijd richtten Chinese handelaren zich meer op de handel overzee, dan op de handel via de zijderoute over land. De vondst van een grote scheepslading uit deze tijd ondersteunt dit verhaal.