4 grote Nederlandse scheepsvondsten

Deze week werd voor de kust van Groot-Brittannië het VOC-schip de Rooswijk geborgen. Dit Nederlandse schip zonk in 1740 door een zware storm voor de kust van Kent. Vele VOC-schepen zijn tijdens stormen op de oceaan vergaan. Tot op de dag van vandaag vinden we deze Nederlandse  scheepswrakken. Hieronder vier grote Nederlandse scheepsvondsten uit de laatste vijf jaar.

Acht Nederlandse VOC-schepen gevonden in Taiwan

In 2016 werd in Taiwan door archeologen de wrakken van acht Nederlandse schepen uit de VOC-tijd gevonden. De vondst van deze schepen kan meer vertellen over het einde van de Nederlandse overheersing op Taiwan, dat toen nog bekend stond als Formosa. Op korte afstand van de schepen bevind zich het Nederlandse fort Zeelandia, dat diende als handelsfort voor de VOC. Lees hier meer.

Achttiende-eeuws Nederlands scheepswrak bij Nieuw-Zeelandse kust

In 2014 werd bekend dat het een scheepswrak bij Kaipara Harbour in Nieuw-Zeeland een achttiende eeuws Nederlands schip is. Het wrak werd al in 1982 aangetroffen door een visser. Het 26 meter lange en 7 meter brede schip werd destijds bedolven onder het zand. Nu zijn alleen nog enkele stukken hout bewaard. Uit onderzoek op dit hout bleek dat het ging om hout uit Zuidoost-Azië, waar de VOC toen actief was. Lees hier meer.

Slagschip uit de Gouden Eeuw gevonden voor Finse kust

In de Finse Golf hebben archeologen in 2016 een grote vondst gedaan: een Nederlands oorlogsschip uit de achttiende eeuw lag vrijwel intact op de bodem. Hoewel men al in 2006 op het schip stuitte, werd pas in 2016 duidelijk dat het een Nederlands schip betrof uit de gemeente Medemblik. Het schip ligt op 62 meter diepte en heeft een 35 meter lange driemaster die kapot is. Lees hier meer.

Nederlands schip ‘De Faam’ gevonden bij het Engelse Poole

In 1990 werd een schipwrak gevonden voor de kust van de havenstad Poole. In 2017 bleek dat het om het Nederlandse schip ‘De Faam’ ging. De Faam verdween in een storm in maart 1631. Bij de berging van het schip in 2013 werd ook een unieke kop van een roer gevonden in de vorm van een mannenhoofd. Lees hier meer.

Meer lezen